Японската полиция продължава да се опитва да изясни мотивите на

...
Японската полиция продължава да се опитва да изясни мотивите на
Коментари Харесай

Убиецът на Шиндзо Абе се готвел да убие друг, но променил решението си


Японската полиция продължава да се пробва да обясни претекстовете на килъра на някогашния министър председател Шиндзо Абе, заяви организация Киодо. Тецуя Ямагами споделил при разпитите, че изпитва яд към " съответна организация ", която съгласно него била обвързвана с Абе. Той отрекъл да е прострелял 67-годишния някогашен японски министър председател поради политическите му възгледи, заяви полицията.

Впоследствие Ямагами, на 41 години, прецизирал, че в началото възнамерявал да нападне водача на религиозна група. След това обаче решил да убие някогашния японски министър председател, който съгласно него също бил обвързван с въпросната организация.

Полицията не разкри коя е въпросната религиозна група.

Ямагами простреля отблизо разстояние Абе, до момента в който произнасял спонтанна тирада пред железопътна гара в западната префектура Нара в петък - два дни преди идните в неделя избори за горната камара на японския парламент. Убиецът се доближил откъм гърба и разкрил огън със самоделно оръжие.

Полицията претърси дома на Ямагами през вчерашния ден и откри експлозиви и самоделни оръжия.

Убиецът е незает. Той работел за компания от промишления бранш от есента на 2020 година до май, когато напуснал. Преди това Ямагами е служил три години във военноморските елементи на японските Сили за самозащита до август 2005 година

Тази заран катафалка откара тялото на Шиндзо Абе от болничното заведение в Нара, където му бе направена аутопсия, към столицата Токио. С колата пътува и неговата брачна половинка Акие Абе.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се обади по телефона през днешния ден на японския министър председател Фумио Кишида, с цел да изрази своите съболезнования.

Байдън означи " значимото значение на трайното завещание на Абе, неговия ангажимент за свободен и отворен Индийско-Тихоокеански район и стартирането на четиристранния разговор за сигурност с Япония, Съединените щати, Австралия и Индия ". Той също по този начин изрази " непоколебима убеденост в силата на японската народна власт ".

Япония желае да " отбрани демокрацията, без да се поддаде на насилието ", съобщи Кишида на Байдън.

Днес е последният ден от предизборната акция в Япония. Очаква се изборите за горната камара на Народното събрание в неделя да бъдат извоювани от ръководещата коалиция, водена от Либерално-демократичната партия на Шиндзо Абе.

Лидери от целия свят сервираха своите съболезнования във връзка гибелта на Абе - най-дълго управлявалия министър-председател на Япония. Той се отдръпна през 2020 година след близо осем години на поста. Преди това Абе още един път бе министър председател - за едногодишен интервал от септември 2006-а до същия месец на 2007 година
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР