Японската корпорация SoftBank Group заяви в сряда, че нетната ѝ

Японската корпорация SoftBank Group заяви в сряда, че нетната ѝ ...

Нетната печалба на SoftBank се свива с 92% на годишна база в края на 2019 г..


Японската корпорация SoftBank Group заяви в сряда, че нетната ѝ печалба се е понижила с 92% на годишна база за периода октомври-декември 2019 г., подчертавайки променливия успех на нейните инвестиции, направени чрез Vision Fund, съобщава Nikkei Asia Review. Още по тематаSprint и T-Mobile печелят съдебната битка за сливането си?Новият фонд на SoftBank ще набере два пъти по-малко пари от планираните

Конгломератът обяви нетна печалба в размер на 55 млрд. йени (500 млн. долара) за тримесечието, успявайки да се възстанови от загубата от 700 млрд. йени, записана през предходното тримесечие. Това е така благодарение на по-малките загуби, свързани с инвестициите, които са направени чрез нейния Vision Fund, и ръста на приходите от японското ѝ телекомуникационно звено.

Също така SoftBank заделя 331 млрд. йени печалба, свързана с листната на Хонконг компания Alibaba Group Holding.

Отчетът на SoftBank не успява да отговори на очакванията на анализаторите, чиято средна оценка за нетната печалба достига 122 млрд. йени, по данни на FactSet.

Vision Fund, фондът на корпорацията, чрез който тя осъществява своите инвестиции, регистрира оперативна загуба в размер на 225 млрд. йени.

Въпреки това резултатите при фонда са по-добри от загубата от 970 млрд. йени, записана през предходното тримесечие, когато SoftBank понесе сериозен удар заради американската компания за споделено офис пространство WeWork.

Представянето на Vision Fund обаче е по-лошо в сравнение със същия период през 2018 г.

По-рано този месец телекомуникационното звено на SoftBank отчете 15% ръст на оперативната печалба за третото си фискално тримесечие, с което надмина прогнозите. Оперативната печалба за тримесечието между октомври и декември достигна 243 млрд. йени спрямо 211 млрд. йени година по-рано. За сравнение средната прогноза на трима анализатори, анкетирани от Refinitiv, беше за 240 млрд. йени. Освен това SoftBank повиши прогнозата за годишната си печалба и очаква 900 млрд. йени (8,19 млрд. долара) спрямо 890 млрд. йени предишни очаквания.

Акциите на SoftBank започнаха днешната сесия със своеобразно рали, след като местен съд се произнесе в полза на сливането между американския телеком Sprint , който е под неин чадър, и T-Mobile. Книжата на японската група приключиха търговията с ръст от 12%.

Източник: investor.bg