Японската компания Canon, известна предимно със своите принтери и фотоапарати,

...
Японската компания Canon, известна предимно със своите принтери и фотоапарати,
Коментари Харесай

Новата технология на Canon, която ще се конкурира с най-добрите в света за производство на чипове

Японската компания Canon, известна най-вече със своите принтери и фотоапарати, пуска на пазара основен инструмент, който може да помогне за производството на най-модерните полупроводници в историята, оповестява CNBC. Полупроводниковата промишленост има потребност от смяна, разясняват специалисти, а положителната вест е, че въпросната смяна към този момент се случва.

Най-новата система за " нанопечатна литография " е предизвикването, което Canon насочва към нидерландския софтуерен колос ASML, който господства в областта на рисковата ултравиолетова (EUV) литография. Инструментите на компанията служат за производството на най-модерните чипове, като тези в най-новите модели iPhone на Apple, които се вършат от тайванската TSMC.

Именно тези машини бяха въвлечени в софтуерната борба за превъзходство, която Съединени американски щати и Китай водят от много време насам. EUV технологията на ASML стана изключително известна измежду най-напредналите производители на чипове заради основната си роля в правенето на полупроводници с 5 нанометра и по-малко. Колкото по-малка е тази цифра, толкоз повече функционалности могат да се поберат в един чип, като по този метод се усилва мощността на чипа.
 Ето за какво ASML е най-ценната софтуерна компания в Европа
Ето за какво ASML е най-ценната софтуерна компания в Европа

Фабриката в южната част на Нидерландия и машините в нея са всичко друго, само че не и елементарни

Според Canon най-новата машина на японската компания, наречена FPA-1200NZ2C, " ще може да създава полупроводници, еквивалентни на 5-нанометров развой и достигащи до 2 нанометра ". За съпоставяне, чипът A17 Pro в iPhone 15 Pro и Pro Max е 3-нанометров полупроводник.

Както TSMC, по този начин и южнокорейската Samsung - двете най-големи съвременни компании за чипове в света, се стремят да направя 2-нанометрови чипове през 2025 година. Литографските машини са основни за ефикасното печатане на дизайна на чипа върху материала, който най-после отива в полупроводника.

Машините на ASML употребяват ултравиолетова светлина по време на този развой. От Canon настояват, че тяхната машина не изисква източник на светлина със специфична дължина на вълната, което с изключение на всички останали плюсове, понижава и потреблението на сила.

Canon ще строи фабрика за съоръжение на чипове с инвестиция за над $350 милиона

Миналата година от Canon оповестиха, че ще похарчат над $350 милиона за построяването на фабрика литографски машини за чипове. Тя ще се намира в централната японска префектура Точиги, а задачата на компанията е да да разшири производството си в тази област, с цел да отговори на голямото световно търсене и на съперниците си.

Строителството беше планувано за тази година, а заводът би трябвало да проработи през 2025 година, разгласи преди година пред Bloomberg News представителят на Canon Хироки Кобаяши. Освен това компанията може да употребява мястото за производството на последващо потомство съоръжение за чипове, основано на техника, която назовава наноотпечатък.

Литографските машини са основно съоръжение за процеса на произвеждане на чипове. Съединени американски щати се погрижи Китай да не може да получава най-напредналите литографски технологии от водача в промишлеността ASML Holding и усилва напъните си за в допълнение ограничение на достъпа на Пекин до по-напреднало съоръжение.
 Canon ще строи фабрика за съоръжение на чипове с инвестиция за над $350 милиона
Canon ще строи фабрика за съоръжение на чипове с инвестиция за над $350 милиона

В отговор на огромното световно търсене
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР