Японската армия е измъчвана от култура на тормоз и страх, установява доклад

...
Нов доклад за японската армия установи, че се казва, че
Коментари Харесай

Нов доклад за японската армия установи, че се казва, че има вкоренена култура на тормоз и страх, като властите обещават реформи и „драстични мерки“.

Докладът е поръчан от Министерството на отбраната и съставен от група експерти, включваща адвокати и лекари, според обществената телевизия NHK. Констатациите са част от по-мащабно разследване на твърдения за тормоз в Японските сили за самоотбрана (SDF), включително от подател на сигнали и бивш член на SDF Рина Гоной.

Докладът, публикуван миналата седмица, прегледа 1325 сигнала за тормоз. Повечето са инциденти с „тормоз чрез власт“, ​​което означава тормоз на работното място или други злоупотреби с власт, докато около 12% са случаи на сексуален тормоз.

Повече от 64% от жертвите никога не са се срещали със съветник, като мнозина казват, че не смятат, че това ще доведе до някакво подобрение на положението им, сочи докладът.

От тези, които никога не са докладвали, близо 13% казват, че им е трудно да говорят и че средата не е благоприятна за търсене на помощ. Други 10% казват, че не са разговаряли с консултанти от страх от отмъщение или от недостатъци в работата си; други казаха, че нямат доверие на наличните консултантски услуги,

Според доклада дори онези, които са потърсили консултация, не са от полза. Мнозина казаха, че смятат, че съветниците и офисите на SDF не са склонни да поемат техните случаи и средата ги кара да се чувстват неудобно да търсят допълнителни консултации.

Мнозина казаха, че са се чувствали „подминати“ от съветници или „изхвърлени на боклука“, установи докладът; някои казаха, че никога не са получили отговор от SDF, след като са докладвали за техния тормоз, дори след среща със съветници.

CNN се обърна към SDF за коментар.

Членове на почетната гвардия на Японските сили за самоотбрана, видени в Токио на 4 февруари 2017 г. Членове на почетната гвардия на Японските сили за самоотбрана, видени в Токио на 4 февруари 2017 г. Ричард Атреро де Гузман/NurPhoto/Гети изображения

Японският министър на отбраната Ясуказу Хамада отговори на доклада миналата седмица, като каза: „Признаваме, че тормозът е разрушителен за Силите за самоотбрана. Бихме искали да предприемем решителни действия въз основа на препоръките за изграждане на организация, която изобщо не толерира тормоз“, според NHK.

Той добави, че "драстичните мерки трябва спешно да бъдат обмислени и установени възможно най-скоро".

SDF беше под обществен и национален контрол през изминалата година, като Gonoi – бившият войник – ръководеше обвинението в настояването за промяна.

Гоной казва, че е търпяла физическо и вербално сексуално насилие ежедневно повече от година, докато е служила в SDF, и се е заклела да изправи своите мъчители пред правосъдието, когато е напуснала силите през юни 2022 г.

Първоначално властите не искаха да й повярват. Когато тя съобщи за предполагаемото насилие на военните власти, бяха започнати две разследвания, но и двете бяха прекратени поради липса на доказателства - което я подтикна да поведе битката в социалните медии.

Рина Гоной казва, че е търпяла физическо и вербално сексуално насилие ежедневно повече от година по време на престоя си в Японските сили за самоотбрана. class= Рина Гоной казва, че е търпяла физическо и вербално сексуално насилие ежедневно повече от година по време на престоя си в японските сили за самоотбрана. С любезното съдействие на Рина Гоной

Това беше рядък ход в страна, в която оцелелите от сексуално насилие могат да се сблъскат с негативна реакция за повишаване на гласа си. Но това се отплати, като в крайна сметка предизвика широко разследване на сексуален тормоз в SDF.

Прокурорите възобновиха разследване, което установи, че тя е претърпяла физически и вербален сексуален тормоз всеки ден между есента на 2020 г. и август 2021 г., според защитния екип на Гоной. Министерството на отбраната предложи рядко признание за вина и публично извинение, като петима военнослужещи бяха уволнени безчестно и четирима други наказани, според NHK.

Но за Гоной това не беше достатъчно и сега тя води както наказателни, така и граждански дела в съдилищата, включително дела, заведени срещу правителството и предполагаемите й нападатели.

Един социолог каза пред CNN миналия месец, че много жени избират да се присъединят към армията, тъй като смятат, че това предлага по-голяма сигурност на работата и равенство между половете, отколкото частния сектор.

Все пак, каза тя, сексуалният тормоз в редиците отдавна е проблем – но той често е скрит, защото на хората в армията често им е трудно да признаят уязвимостта си, да не говорим за тежката тежест на социалната стигма.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР