Японка, която принудително е била стерилизирана на 15-годишна възраст заради

...
Японка, която принудително е била стерилизирана на 15-годишна възраст заради
Коментари Харесай

Японка съди правителството на страната заради принудителна стерилизация

Японка, която наложително е била стерилизирана на 15-годишна възраст поради душевен увреждания, е първата от хиляди жертви на закона за евгенетиката в страната от времето на Втората международна война, която съди японското държавното управление.

Жената, която е на 60-годишна възраст, търси обезщетения в размер на 11 млн. йени(около 100 хиляди долара), като упреква страната, че е нарушила човешките и права и не е предоставила поддръжка след процедурата.

Ищцата е една от 16 000 души, които са били стерилизирани без тяхното единодушие съгласно закон за евгенетика, който е бил в действие до 1996 година

Представител на японското министерство на опазването на здравето съобщи, че държавното управление е готово да приказва с лица, които имат потребност от помощ, само че разясни, че няма желание да обезпечава поддръжка за всички жертви.

Въведена през 1948 година, програмата за евегенетика позволява стерилизацията на хора с душевен увреждания и наследствени болести, без да се желае тяхното единодушие, с цел да се „ предотврати раждането на негодни потомци и да се отбрани живота и здравето на майката “.

Подобни ограничения е имало и в Германия и Швеция, само че двете страни се извиниха на жертвите и им изплатиха обезщетения.

Искът на японката, който е подаден в съд в северния град Сендай, ще отвори за следващ път тъмната страница от японската история по време на и след Втората международна война.

През 50-те години на предишния век японската страна задържа хиляди пациенти с проказа и ги принуждава да живеят в санаториуми в планините или на отдалечени острови. Много от тези хора са били стерилизирани или принудени да създадат аборт.

През 2016 година Комитет на Организация на обединените нации за унищожаване на всички форми на дискриминация против дамите предложи на Япония да одобри „ съответни ограничения, ориентирани към оказването на помощ на всички жертви на насилствена дезинфекция, които би трябвало да получат обезщетения и рехабилитационни услуги. "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР