Япония започна в четвъртък да изпуска обработена радиоактивна вода от

...
Япония започна в четвъртък да изпуска обработена радиоактивна вода от
Коментари Харесай

Япония изпуска замърсените води от Фукушима в океана, Китай протестира

Япония стартира в четвъртък да изпуска обработена радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала Фукушима Даичи в Тихия океан, поляризиращ ход, който провокира нови и гневни рецензии от Китай като " себелюбив и безконтролен ".

Одобрено преди две години от японското държавно управление и утвърдено от нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации предишния месец, изхвърлянето е основна стъпка в дълъг и сложен развой на извеждане от употреба на централата Фукушима Даичи, в това число отстраняването на нечистите води, откакто тя беше унищожена от цунами.

Операторът на централата Tokyo Electric Power сподели, че изпускането е почнало в 13:03 ч. локално време  и не са разпознати никакви аномалии с помпата за морска вода или близките уреди.

Китай обаче повтори в четвъртък твърдото си опълчване на проекта и сподели, че японското държавно управление не е потвърдено легитимността на изхвърлянето на вода.

" Японската страна не би трябвало да предизвиква вторична щета на локалните хора и даже на хората по света от личните си егоистични ползи ", се споделя в изказване на китайското външно министерство.

Китай съобщи, че също по този начин ще предприеме ограничения за отбрана на морската среда и публичното здраве и ще ускори мониторинга на равнищата на радиация във водите си след изхвърлянето.
 Хакери стачкуват с хакерски атаки в Япония поради изпускането на водата от Фукушима
Хакери стачкуват с хакерски атаки в Япония поради изпускането на водата от Фукушима

Токио вижда повишаване на хакерските атаки от предишния месец, откакто разгласи проектите си за нуклеарната вода

Токио на собствен ред разкритикува Китай за разпространяването на " научно голословни изказвания ".

Токио настоява, че изпускането на вода е безвредно, отбелязвайки, че Международната организация за атомна сила, че въздействието, което би имало върху хората и околната среда, е " нищожно ".

Централата Фукушима Даичи беше разрушена през март 2011 г ., откакто солидно генерира мощни талази цунами, които предизвикаха стопяването на три от нейните реактори.

Изпускането на отпадъчните води разтревожи други страни в района, като министър-председателят на Островите Кук Марк Браун сподели, че до момента в който науката поддържа решението на Япония, районът може да не е склонен по " комплицирания " въпрос.

Японски риболовни групи, наранени от години репутационни вреди , от дълго време се опълчват на проекта. Те се притесняват, че това ще докара до загуба на продажби, в това число от рестриктивните мерки на износа към главните пазари.
 Европейска комисия подвигна възбраната за импорт на храни от Япония
Европейска комисия подвигна възбраната за импорт на храни от Япония

Тя бе наложена след повредата в АЕЦ " Фукушима "

Хонконг и Макао - и двата ръководени от Китай райони - са подготвени да наложат от райони, в това число столицата Токио и Фукушима, започвайки от четвъртък.

Премиерът на Южна Корея Хан Дък Су сподели, че възбраните за импорт на риба и хранителни артикули от Фукушима ще останат в действие , до момента в който публичните опасения не бъдат облекчени.

Водата ще се пуска в началото на по-малки порции и с спомагателни инспекции. Първото изхвърляне на общо 7800 кубически метра - еквивалента на към три олимпийски басейна вода - ще се извърши за към 17 дни.

Според резултатите от теста на Tepco, оповестени в четвъртък, тази вода съдържа о коло 63 бекерела тритий на литър , под лимита на Световната здравна организация за питейна вода от 10 000 бекерела на литър. Бекерел е единица за радиоактивност.

Япония ще организира мониторинг към региона на изпускане на вода и ще разгласява резултатите всяка седмица, сподели министърът на околната среда.

Tepco чака процесът на освобождение на отпадъчните води - сега общо над 1,3 милиона метрични тона - да отнеме към 30 години.

Граждански групи започнаха митинги в Япония и Южна Корея , макар че държавното управление на Южна Корея съобщи, че личната му оценка не е разкрила проблеми с научните и механически аспекти на освобождението.

Южнокорейската полиция арестува минимум 14 протестиращи, които влязоха в японското посолство в Сеул, съгласно уредник и очевидец на Ройтерс.

Преди освобождението няколко десетки протестиращи се събраха пред централата на Tepco в Токио , държайки табели с надписи " Не изхвърляйте нечиста вода в морето! " Митингът завърши за към час.
 Япония стартира изпускането на водата от АЕЦ
Япония стартира изпускането на водата от АЕЦ " Фукушима " на 24 август

Въпреки рецензиите на Китай и локални риболовен организации
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР