Япония изпуска вода от АЕЦ Фукушима в Тихия океан

...
Япония започна изпускането на отпадъчни води от осакатената АЕЦ Фукушима
Коментари Харесай

Япония започна изпускането на отпадъчни води от осакатената АЕЦ Фукушима в Тихия океан в четвъртък въпреки гневната съпротива от Китай и местните рибари.

Началото на изхвърлянето на вода от около 540 олимпийски плувни басейна за няколко десетилетия е голяма стъпка в извеждането от експлоатация на все още изключително опасния обект 12 години след една от най-тежките ядрени аварии в света.

Видео на живо, предоставено от оператора на централата TEPCO показа двама инженери, които щракат върху компютърни мишки и официално изявление – след обратно броене – че „вентилите близо до помпите за транспортиране на морска вода се отварят“. план, трябваше да бъдат на място за процедурата, докато работниците на TEPCO трябваше да вземат водни проби по-късно в четвъртък.

Японските власти многократно са настоявали, че изпускането на отпадъчни води е безопасно.

Но в четвъртък китайското министерство на околната среда разкритикува Япония като „изключително егоистична и безотговорна“, заявявайки, че ще „проследи и проучи“ въздействието на изпускането върху нейните води.

Преди операцията около 10 души проведоха протестират близо до мястото и около 100 други се събраха пред централата на TEPCO в Токио, казаха журналисти от AFP.

„Това е като да хвърлите атомна бомба в океана. Япония е първата страна, атакувана с атомна бомба в света, и министър-председателят на страната взе това решение“, каза Кеничи Сато, 68.

- Множество сривове -

< p>С около 1000 стоманени контейнера, задържащи водата, TEPCO заяви, че трябва да разчисти място за отстраняване на изключително опасно радиоактивно ядрено гориво и отломки от разрушените реактори.

Три от реакторите във Фукушима- Съоръжението Daiichi в североизточна Япония се стопи след масивно земетресение и цунами, които убиха около 18 000 души през 2011 г.

Оттогава TEPCO е събрала 1,34 милиона кубични метра вода, която е била замърсена, докато е охлаждала разрушените реактори , заедно с проникналите подземни води и дъжд.

TEPCO ще извърши четири изпускания на пречистената вода от четвъртък до март 2024 г. Първото ще продължи около 17 дни, въпреки че се очаква да отнеме около 30 години, за да бъдат изхвърлени всички отпадъчни води.

Япония казва, че всички радиоактивни елементи са били филтрирани с изключение на трития, чиито нива са безвредни и по-ниски от изхвърляните от работещи атомни електроцентрали -- включително в Китай.

Това се подкрепя от повечето експерти.

„Когато бъде изпуснат в Тихия океан, тритият се разрежда допълнително в огромно водно тяло и бързо ще достигне ниво на радиоактивност която не се различава забележимо от нормалната морска вода", каза Том Скот от университета в Бристол.

- Безопасност на сушито -

Не всички са убедени, като екологичната група Грийнпийс казва, че филтрирането процесът е погрешен и Китай и Русия предлагат вместо това водата да се изпари и изпусне в атмосферата.

Китай обвини Япония, че третира Тихия океан като „канализация“ и дори преди освобождаването Пекин забрани храните внос от 10 от 47 японски префектури и наложени проверки за радиация.

Хонконг и Макао, и двете китайски територии, последваха примера тази седмица.

Ресторанти в Пекин и Хонконг, сервиращи суши и сашими вече се тресе от ограниченията.

„Около 80 процента от морските продукти, които използваме, идват от Япония“, каза за AFP хонконгският кетъринг Джейси Чой, който управлява малка кухня за японска храна за вкъщи.< /p>

Анализатори казаха, че докато Китай може да има истински опасения за безопасността, неговата силна реакция също е мотивирана поне отчасти от икономическото му съперничество и мразовитите отношения с Япония.

Правителството на Южна Корея, което се стреми да подобри връзките си с Япония, не възрази, въпреки че много обикновени хора са притеснени и организираха протести.

Публикациите в социалните медии в Китай и Южна Корея включват неверни твърдения за освобождаването, включително фалшиви изображения на деформирани риби с твърдения, че са свързани с Фукушима.

Хората в японската риболовна индустрия се противопоставят на освобождаването, тревожейки се, че правителствата и потребителите ще избягват техните морски дарове.

„Притеснявам се за бъдеще“, каза протестиращият Руйко Муто, 70, пред AFP в Михару близо до електроцентралата.

„Не можем да прехвърлим отговорността за случилото се през нашето поколение на поколението на нашите деца и на бъдещите поколения ."

burs-stu/smw

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР