Япония започна да изпуска пречистена радиоактивна вода от атомната електроцентрала

...
Япония започна да изпуска пречистена радиоактивна вода от атомната електроцентрала
Коментари Харесай

Япония започна изхвърлянето на пречистена вода от АЕЦ Фукушима


Япония стартира да изпуска пречистена радиоактивна вода от атомната електроцентрала " Фукушима " в Тихия океан, оповестиха международните осведомителни организации в четвъртък.

Изхвърлянето е основна стъпка в извеждането от употреба на авариралата японска централа " Фукушима ". Централата беше разрушена през март 2011 година след мощно земетресение с магнитуд 9 по Рихтер, което аргументи мощно цунами и засегна три от реакторите.

Очаква се за към 17 дни да бъдат изпуснати водни размери от към 7800 куб. метра, които съдържат тритий - радиоактивно вещество, което е рисково единствено в мощно съсредоточени дози.

Международната организация за атомна сила (МААЕ) разгласява изказване, в което показва, че нейният самостоятелен разбор е удостоверил, че концентрацията на тритий е надалеч под допустимите стойности. Според МААЕ въздействието, което би имал тритият върху хората и околната среда, е „ нищожно “.

Японското решение за бъдещето на водните размери от АЕЦ " Фукушима " обаче накара Китай да разгласи незабавна цялостна възбрана за импорт на всички морски артикули от Япония.

Китай е " мощно угрижен за риска от радиоактивно замърсяване, идващо от японските хранителни и селскостопански артикули ", се споделя в изказване на китайското митническо бюро.

От службата не дадоха детайлности за съответните артикули, наранени от възбраната, само че и не пожелаха коментар.

Япония на собствен ред разкритикува Китай за разпространяването на „ научно голословни изказвания “ и изиска Китай неотложно да анулира възбраната за импорт на морски хранителни артикули. Министър-председателят на Япония Фумио Кишида също по този начин прикани за " полемика въз основа на науката ".

През 2022 година Япония е изнесла в Китай морски артикули на стойност към 600 милиона $, което е и най-големият пазар за японски артикули, съгласно държавни данни.

През 2011 година атомната електроцентрала " Фукушима дайичи " претърпя стопяване на ядрото вследствие на мощното земетресение и цунами. Оттогава реакторите, въпреки и спрени, би трябвало да се охлаждат с вода, съхранявана в резервоари.

Според компанията оператор на централата и японското държавно управление пространството в тях е на привършване. Затова и радиоактивната вода от тях би трябвало да бъде изпусната, тъй че се освободи място за извеждането на централата от употреба и да се предотвратят инцидентни течове.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР