Япония за първи път от много време престана да бъде

...
Япония за първи път от много време престана да бъде
Коментари Харесай

Японската икономика навлезе в социална задънена улица

Япония за първи път от доста време престана да бъде третата по величина стопанска система на света. Мястото ѝ беше заето от Германия. Върху японската стопанска система мощно въздейства характерното устройство на локалното общество с неговото застаряващо население, а също по този начин сериозната взаимозависимост от вноса от Китай и Съединени американски щати. Властите по този начин и не съумяха да намерят нов модел, който да помогне за рестартирането на стопанската система. Какво пречи на Япония да стане страна с възходяща стопанска система.

Япония отстъпи на Германия третото си място в класацията на най-големите международни стопански системи. Номиналният Брутният вътрешен продукт на Япония в долари е 4,21 трилиона, на Германия е 4,46 трилиона. На първо и второ място остават Съединени американски щати и Китай с индикатори от 27,4 и 17,5 трилиона $.

Японската стопанска система съгласно данните от четвъртото четиримесечие на 2023 година е изпаднала в криза за първи път за последните пет години, описват в японската статистическа работа. За финален път е в такава през 2018 година. Също по този начин интервали на криза се означават в японската стопанска система през 2001, 2008-2009 и 2012 година. Техническа криза се назовава спад на Брутният вътрешен продукт за две тримесечия поред. Често се случва поради съкращаването на потреблението на популацията и страната – като разследване продажбите и търсенето на работна мощ в обвързваните браншове също спада.

Върху стопанската система на Япония мощно въздейства устройството на японското общество, а също по този начин демографската и обществената политика. „ В доста връзки актуалните стопански индикатори са резултат от това изключително устройство. Япония се счита за застаряваща нация, популацията ѝ продължава да пада (124 млн. души), междинната възраст на жителя на страната се усилва, през днешния ден е 49 години, делът на жителите на възраст под 14 години е едвам 11% “, отбелязва Ана Кокорева, специалист по фондовия пазар на „ БКС Мир Инвестиций “.

При това Япония до релативно неотдавна оставаше единствената страна от Г-7, която не привличаше евтина работна ръка от чужбина, т.е. гастарбайтери. Едва през 2018 година страната тихичко стартира да отваря шлюзовете за мигранти.

„ В Япония има висок стандарт на живот и в действителност отсъства класово разслоение на обществото. Разликата сред небогати, междинна класа и богати е незначителна. Но японското общество е доста затворено и сплотено, вътрешните спорове и междуособици на процедура отсъстват. Тези обстоятелства доста попречват увеличението на вътрешното търсене и лимитират листата на ограниченията за стимулирането му “, споделя Кокорева. Затова и Япония разчита на външното търсене, което прави стопанската система ѝ подвластна от вносителите.

Икономиката на Япония мина към негативни индикатори, а инфлацията, в противен случай скочи до 3,1% през 2023 година. За стопанската система с негативни лихвени проценти това е съществено ниво. „ За това оказа помощ рухването на цената на йената предходната година с 10,43%. Заради това всички вносни товари в национална валута нарастнаха почти толкоз. Но най-вече нарастването на цените се отрази на енергийните запаси и продоволствените артикули, тъй като те са най-голямото перо от износа – страната купува на външните пазари към 94% от всички потребности на района в енергийни запаси и към 63% от продоволствените артикули “, отбелязва анализаторът Владимир Чернов. Обичайно ЦБ се бори против високата инфлация с повишение на лихвените проценти, само че в Япония те към този момент са негативни, по тази причина регулаторът не може да направи нищо за закъснение на инфлацията в страната и да подтиква вътрешното търсене, което всекидневно разрешава да се форсира стопанската система.

Япония дълги години се пробва да откри нов път за растеж на своята стопанска система и да промени общественото си устройство. Но не и се получава. Защото непрекъснато се случват някакви външни събития, които мощно бият по нея. Не единствено финансови рецесии, само че и естествени катаклизми като повредата във „ Фукушима “, трусове, а неотдавна и пандемията.

Масло в огъня налива и огромната взаимозависимост от вноса от Съединени американски щати и Китай. „ Търговската война сред Съединени американски щати и Китай се отразява отрицателно на динамичността на японския експорт. Стагнацията в международната стопанска система също не вещае предпоставки за значителен растеж на японския експорт “, отбелязва Кокорева.

„ От началото на годината японската йена е поевтиняла по отношение на американския $ с спомагателни 6,53%, което значи, че всички вносни артикули в национална валута още веднъж са нараснали цената си. Във връзка с това през първото тримесечие на 2024 година инфлацията в Япония остава висока, което продължава да лимитира частното ползване и икономическия растеж на страната. Затова, в случай че окончателните данни за четвъртото тримесечие на 2023 година не бъдат преразгледани към доста покачване, то техническата криза в страната може да премине в спешна фаза “, счита Чернов.

Но макар загубата на третото място в света и рецесията през третото и четвъртото тримесечия на 2023 година, е към момента рано да отписваме Япония. Все отново тя към момента остава четвъртата по величина стопанска система на света. „ Не мисля, че може да се приказва за Страната на изгряващото слънце като за западаща страна. По-скоро може да се установи, че Япония се върна в своето изначално положение на самоизолиране, в което се намира близо 250 години, чак до 1854 година. Силното разтърсване, което страната изпита след Хирошима и Нагасаки, приключи след края на Втората международна война в действителност с външно ръководство от Съединени американски щати, което продължава над 10 години. Икономическият растеж в течение на идващите 40 години чак до 90-те години на предишния век, несъмнено, не се състои без външни многомилиардни вложения от Съединени американски щати. Япония съумя да стане една от най-мощните страни в икономическо и софтуерно отношение, каквато остава и до ден сегашен. Фактически страната купува извън единствено храна и енергийни запаси. Всички високотехнологични артикули Япония си ги създава сама, продължавайки сполучливо да ги изнася по целия свят “, споделя Николай Переславский, началник на направление „ Съпровод “ на Градска канализация ЦМС.

Но през 90-те години Япония претърпя мощна рецесия. „ Японската стопанска система прегря поради надуването на балони главно поради външните вложения на фондовия пазар и пазара на недвижими парцели. Кризата беше преодоляна, само че не съумяха да възстановят предходната софтуерна мощност на Япония заради редица справедливи аргументи – мощната конкуренция от страна на съседите: Южна Корея, Китай, Хонконг и Тайван, а също по този начин заради субективни фактори – изолационизмът и вътрешното свръхпроизводство. Свръхпроизводството стана причина за застоялост на стопанската система, която на собствен ред докара до дефлация за дълги години. Япония е единствената страна, където главният лихвен % има негативно значение, а националната валута отслабва във връзка с $ за последните 10 години, което малко вълнува държавното управление на Япония “, изяснява Переславский. Според него на Япония няма да ѝ се случи нищо ужасно, страната ще продължи да живее, както и преди, увеличавайки продължителността на живота и благосъстоянието на своите жители.

И всичките тези жители са недоволни от рецесията и инфлацията, японците губят самообладание. Рейтингът на държавното управление отпред с премиера Фумио Кишида падна до рекордно ниско ниво – 16,9%, следва от допитване на организация „ Джиджи “ от 15 февруари тази година.

Що се отнася до Русия и Япония, то страните зависят малко една от друга в икономическо отношение. Стокооборотът сред двете страни през миналата година падна съвсем двойно до 9,6 милиарда $. За съпоставяне: с Китай Русия предходната година е търгувала за 240 милиарда $, а с Индия – за 50 милиарда. „ Върху снижаването на нивото на икономическо взаимоотношение сред Русия и Япония в огромна степен въздейства геополитическото противопоставяне сред Русия и условния Запад и свързаната с това санкционна политика “, разяснява Олга Беленкая, началник на отдела за макроикономически разбор на финансова група „ Финам “.

Превод: В. Сергеев

Източник: Взгляд

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед22492Българска делегация е в Москва на интернационална конференция " За независимост на нациите! " Алтернативен Поглед73025Доц. Григор Сарийски: Българите не желаят влизането в еврозонатаАлтернативен Поглед79635Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед42479Проф. Людмил Георгиев: Декларацията за принуда против проф. Дарина Григорова се оказа, че даже не е гласувана от Апелативен съд на СУАлтернативен Поглед22376Д-р Мими Виткова: Свалят до 28 кожи от гърба на онкоболните в България с цените за лекарстваАлтернативен Поглед373384Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед251472Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед228374Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед111469Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед94628Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР