Япония стана петата страна в света, която осъществи меко кацане

...
Япония стана петата страна в света, която осъществи меко кацане
Коментари Харесай

Япония е петата страна, чийто безпилотен космически кораб успешно каца на Луната

Япония стана петата страна в света, която реализира меко кацане на галактически транспортен съд на Луната. Станцията SLIM, изстреляна на 6-ти септември 2023 година, употребява автоматизирана навигация и машинно зрение. Благодарение на тях може да се приземи за първи път единствено на 100 метра от авансово избраната точка на лунната повърхнина. Подобна акуратност към момента никой не е реализирал. Все още не е ясно дали прецизното кацане е било сполучливо. Планираше се модулът да прекара остатъка от лунното денонощие (14 земни дни) на Луната, изпълнявайки научни задания. Поради проблеми със слънчевите панели обаче SLIM няма да остане дълго на линия. Той ще работи, до момента в който батерията се изтощи, след което ще замръзне. Има съмнение, че устройството се е преобърнало по време на кацането.

Космическият уред Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) стартира спускането си от височина 15 км след 10:00 ч. източно време на 19 януари (17:00 ч. наше време), като понижи скоростта си на придвижване със 1700 м/сек. Изглежда, че SLIM се е приземил сполучливо в 10:20 ч. (17:20 ч. наше време). Японската организация за аерокосмически проучвания (JAXA) предаваше всичко в действително време.

JAXA удостовери сполучливото кацане по време на конференция след по-малко от два часа след кацането на Луната. Въпреки това слънчевите панели на галактическия транспортен съд не генерират електричество. Причината за казуса със слънчевите панели към момента не е известна, само че се допуска, че корабът може да се е преобърнал. В продължение на няколко часа след кацането SLIM отговаряше на командите от Земята, само че батерията му последователно се изтощаваше.

Агенцията ще продължи да следи модула за кацане, защото не е изгубила вяра, че слънчевите панели ще стартират да работят. Също по този начин беше доказано, че лунните спускаеми апарати LEV-1 и LEV-2 са се отделили сполучливо и са в работен режим. Петте сгъваеми крайници за кацане, направени от алуминиева решетка, отпечатана на 3D принтер, помогнаха на спускаемия модул да издържи удара при кацане на лунната повърхнина. Проблемът с лунните роувъри е, че те нямат самостоятелна връзка със Земята. Те би трябвало да предават данните на SLIM, който би трябвало да ги обработи и да ги трансферира на центъра за ръководство на данните.

Ако модулът се преобърне и бързо замръзне, двата оживели лунни роувъра ще бъдат безполезни.

Мисията има за цел на първо място да показва технологията за точно кацане, която разрешава на галактическия транспортен съд да се приземи на 100 метра от целевата точка. SLIM употребява технология за навигация, основана на машинно зрение, с цел да прави фотоси на повърхността на Луната по време на задачата и да дефинира местоположението посредством сравняване на тези фотоси с авансово заредените карти. SLIM трябваше да се приземи на наклонения борд на кратера Сиори, необятен 300 метра. Потвърждаването на точността на кацането ще отнеме до един месец. Точността ще бъде оценена благодарение на наблюдения от лунната орбита.

SLIM ще прекара остатъка от лунния ден от към 14 земни дни на Луната, изпълнявайки научни задания. Космическият уред не е оборудван с радиоизотопен радиатор и не се чака да преживее лунната нощ, когато температурите падат до -130 °C. Многодиапазонната камера на SLIM ще оцени състава на кратера Сиори посредством разбор на спектрите на слънчевата светлина, отразена от повърхността му. По-конкретно, инструментът ще бъде употребен за търсене на оливин – минерал, който може да е бил изхвърлен отдолу под лунната кора. SLIM също по този начин е взел на Луната двойка дребни, новаторски лунни роувъри. LEV-1 употребява скачащ механизъм, до момента в който LEV-2 е кълбовиден роувър с размерите на бейзболна топка. И двата носят камери и научни товари.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР