Япония ще вземе решение за изхвърлянето на водите от Фукушима във вторник

...
Японският министър-председател Фумио Кишида каза, че правителството ще реши във
Коментари Харесай

Японският министър-председател Фумио Кишида каза, че правителството ще реши във вторник кога ще започне да изхвърля пречистена радиоактивна вода от атомната централа във Фукушима в океана.

Около 1,34 милиона тона вода, еквивалентни на повече от 500 олимпийски плувни басейна, са се натрупали, откакто централата във Фукушима беше арестувана от земетресение и цунами, които убиха 18 000 души през 2011 г.

Операторът на завода TEPCO казва, че с около 1000 пълни стоманени резервоара, мястото е свършило и че иска постепенно да започне да изхвърля водата в Тихия океан чрез един километър (0,6 мили) подводна тръба.

Ясутоши Нишимура, министър на икономиката, търговията и индустрията, каза на пресконференция в понеделник, че министрите ще се срещнат във вторник, за да решат кога да започне изпускането на водата.

„Съответните министри ще обсъдят и споделят информация какви следващи стъпки трябва да бъдат предприети и въз основа на тези дискусии бихме искали да вземем решение относно времето“, каза той.

Служител на TEPCO каза на отделна пресконференция, че след като правителственото решение бъде взето, освобождаването ще започне „един до два дни“ по-късно.

Правителството каза, че планира да започне пускането на водата тази година.

Водата се е събрала през последните 12 години от вода, използвана за охлаждане на три разтопени реактора, комбинирана с подземни води и дъжд на площадката в североизточна Япония.

TEPCO казва, че е разреден и филтриран, за да се премахнат всички радиоактивни вещества с изключение на тритий, който е далеч под опасните нива.

Планът беше одобрен от Организацията за атомен надзор на ООН, която през юли заяви, че ще има „незначително радиологично въздействие върху хората и околната среда“.

„Тритий се освобождава [от атомни електроцентрали[ в продължение на десетилетия без доказани вредни ефекти върху околната среда или здравето“, каза Тони Хукър, ядрен експерт от университета в Аделаида, пред агенция AFP.

Екологичната група "Грийнпийс" обаче казва, че процесът на филтриране е погрешен и че "огромно" количество радиоактивен материал ще бъде разпръснато в морето през следващите десетилетия.

Китай обвини Япония, че третира океана като „канализация“.

Китай – най-големият японски пазар за морски дарове – забрани доставките на храни от 10 японски префектури и наложи радиационни проверки на вноса от други места.

Тези отнемащи много време проверки вече доведоха до 30-процентен спад на вноса на японски морски дарове в Китай миналия месец, съобщиха японски и китайски медии, позовавайки се на китайски митнически данни.


Хонконг, важен пазар за износа на японски морски дарове, също заплаши с ограничения.

Мнозина в рибната индустрия на Япония се притесняват, че изхвърлянето ще навреди на репутацията на японските морски дарове в чужбина.

„Нищо в изпускането на вода не е от полза за нас“, каза трето поколение рибар Харуо Оно, 71, чийто брат беше убит през 2011 г., пред AFP в Шинчимачи, на 60 км (37 мили) северно от атомната централа.

Премиерът Кишида обеща фонд от 30 милиарда йени (206 милиона долара) за компенсиране на местните рибари за нанесени щети на репутацията.

Той каза в понеделник след среща с Масанобу Сакамото, ръководител на националния риболовен кооператив, че правителството е „направило всички възможни подготовки, за да гарантира безопасността, да предотврати увреждане на репутацията и да помогне за поддържането на поминъка на хората, и ние предлагаме обяснения за тази цел”.

„Обещавам, че ще поемем цялата отговорност да гарантираме, че риболовната индустрия може да продължи да изкарва прехраната си, дори това да отнеме десетилетия“, каза Кишида.

Междувременно Нишимура каза, че правителството е спечелило „известна степен на разбиране“ от риболовната индустрия за изхвърлянето на пречистената радиоактивна вода.

Япония прекара месеци в опити да спечели общественото мнение у дома и в чужбина, с всичко - от предаване на живо на риба, живееща в третираната вода, до усилия за противодействие на онлайн дезинформацията.

Обществената загриженост също остава висока в Южна Корея, но нейното правителство, което се опита да размрази връзките с Япония, каза, че прегледът на плана го установи, че е в съответствие с международните стандарти.

Изпускането на пречистената вода – максимум 500 000 литра на ден, казва TEPCO – е само един етап от почистването.

Далеч по-опасната задача остава премахването на радиоактивни отломки и изключително опасно ядрено гориво от трите реактора, които се стопиха.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР