Япония регистрира търговски дефицит през август, тъй като износът за Китай и останалата част от Азия отслабва

...
Япония съобщи, че нейният износ е намалял с 0,8% през
Коментари Харесай

Япония съобщи, че нейният износ е намалял с 0,8% през август спрямо година по-рано, със стръмни спад в доставките до Китай и останалата част от Азия

От YURI KAGEYAMA AP бизнес писател 20 септември 2023 г., 12:01 ч. Китай и останалата част от Азия, най-големият му регионален пазар.

Вносът е намалял с близо 18%, каза японското финансово министерство в предварителните данни, публикувани в сряда. Това остави търговски дефицит от 930,5 милиарда йени (6,3 милиарда долара) през август, за втори пореден месец на червено мастило, се казва в съобщението.

Износът за азиатските пазари спадна с 8,8%, докато вносът спадна с около 13%. Голям дял от това беше спад от 11% в стойността на доставките до Китай, чиято икономика се забави през последните месеци, тъй като очакваното възстановяване от прекъсванията на пандемията COVID-19 пропадна.

„Смятаме, че слабото възстановяване в Китай ще продължи да има отрицателно въздействие върху износа за известно време, но полупроводниците изглежда са достигнали дъното от цикъла на спад ”, каза Робърт Карнел, регионален ръководител на изследванията за Азиатско-тихоокеанския регион в ING, в доклад. се очаква да отслабне през това тримесечие.

Износът на Япония за САЩ се покачи с 5,1%, подпомогнат от силното търсене на превозни средства. Износът за Европейския съюз е скочил с 12,7% спрямо година по-рано.

По продуктова категория общият износ на автомобили е скочил с 40,9% на годишна база, а износът на полупроводници е нараснал с 8,1%. Износът на химикали е намалял с 11,7%, а износът на машини се е понижил с 9,6%.

Китай обяви на 24 август, че спира целия внос на морски дарове от Япония, след като започна обработената радиоактивна вода да бъдат изхвърлени в Тихия океан от авариралата ядрена централа Fukushima Dai-ichi в северна Япония.

Това може да има известно въздействие върху вноса от Япония през септември и след това, но общият износ на храни от Япония за Китай представлява само 1% дял от общия, дори ако са паднали с 41% спрямо година по-рано.

По-слабото от очакваното възстановяване на Китай натежава върху японския износ, въпреки че надеждите нарастват, че спадът може да достигне дъното, поне за някои индустрии.

___

Юри Кагеяма е в Twitter https://twitter.com/yurikageyama

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР