Япония отбелязва днес 13 години от опустошителното земетресение и цунами,

...
Япония отбелязва днес 13 години от опустошителното земетресение и цунами,
Коментари Харесай

13 г. от земетресението и ядрената авария във Фукушима

Япония отбелязва през днешния ден 13 години от опустошителното земетресение и цунами, които засегнаха североизточните региони на страната и доведоха до гибелта на над 22 000 души, предизвиквайки най-тежкото нуклеарно злополучие в света след повредата в Чернобил през 1986 година, съобщи Киодо.

Въпреки че възобновяване на най-сериозно засегнатите от земетресението с магнитуд 9,0 и последвалото го цунами напредна през идващите години, животът на близо 29 000 души, които не могат да се завърнат в домовете си, към момента не се е нормализирал, а напъните за разчистване на нуклеарния комплекс " Фукушима-1 " се чака да продължат десетилетия.

През 2022 година държавното управление спря да провежда възпоменателни церемонии в Токио, а общините в засегнатите региони към този момент организират такива прояви в по-малък мащаб. Японският министър-председател Фумио Кишида ще участва през днешния ден на церемонията, проведена от префектура Фукушима.

По последни данни на Националната полицейска организация, оповестени в петък, броят на жертвите на бедствието е 15 900 души, а 2520 души към момента са в неопределеност към края на февруари. По-голямата част от смъртните случаи и случаите на изчезнали лица са в префектурите Мияги, Фукушима и Ивате. По данни на Агенцията за възобновяване към декември предходната година смъртните случаи, свързани с бедствието, като да вземем за пример от заболявания или провокирани от стрес самоубийства, са били 3802.
(БТА)

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР