Япония обяви ново извънредно положение заради коронавируса (COVID-19) в Токио

...
Япония обяви ново извънредно положение заради коронавируса (COVID-19) в Токио
Коментари Харесай

Япония обяви извънредно положение заради COVID-19 три месеци преди Олимпиадата

Япония разгласи ново изключително състояние поради ковид (COVID-19) в Токио и три други префектури, откакто страната се бори с възходящ брой инфектирани единствено три месеца преди церемонията по откриването на Олимпийските игри, съобщи " Франс прес ".

Епидемията от ковид в страната остава доста по-малка, в сравнение с в доста страни, само че увеличение на инфектираните напоследък тормози управляващите и медицинските експерти, даже откакто държавното управление и уредниците на Олимпиадата упорстват, че игрите ще се проведат през лятото.

" Днес взехме решение да обявим изключително състояние в префектурите Токио, Киото, Осака и Хиого ", разгласи министър председателят Йошихиде Суга, изтъквайки като причина повишаването на инфектираните, в това число от нови разновидности на вируса. Мярката ще продължи от 25 април до 11 май.

Министър Ясутоши Нишимура, който дава отговор за битката са ковид, по-рано предизвести за " мощно възприятие за рецесия ", като настоя, че актуалните ограничавания не са задоволителни.

Мерките ще бъдат по-строги спрямо последното изключително състояние в Япония , наложено в някои елементи на страната от януари, само че към момента надалеч от суровите затваряния, следени в някои елементи на света.

Властите желаят питейните заведения и заведенията за хранене да спрат да продават алкохол или да затворят и да затворят огромни търговски обекти като молове.

Мярката ще съвпадне с празника Златна седмица, който е най-натовареният интервал за пътешестване в Япония през годината, и може да включва ограничение на някои влакови и автобусни услуги, с цел да обезкуражи придвижването.

Зрители няма да могат да посещават спортни събития, които могат да продължат при затворени порти, и ще се предизвиква работата от разстояние.

Въпреки че ограниченията стартират от неделя, губернаторът на Токио Юрико Койке прикани жителите неотложно да стартират да вземат защитни ограничения, в това число да заобикалят пиенето на улицата, откакто питейните заведения и заведенията за хранене затварят рано.

Тя даже прикани бизнеса да изключва осветлението си вечер, с цел да насърчи хората да стоят настрани.

" След 20:00 ч. Молим да се изключат ярките надписи по улиците, неоновите табели и осветлението ", сподели тя.

" През нощта ще бъде мрачно, единствено с включени улични светлини ", добави тя, с цел да " ограничи потока от хора ".

Япония реализира прочут триумф с ковид с по-малко от 10 000 смъртни случая, макар че в никакъв случай не е налагала строги ограничения за блокиране.

Но случаите набъбнаха през зимата и се възвърнаха, откакто предходното изключително състояние беше анулирано през март.

Токио в петък записва 759 случая, до момента в който Осака записва 1162 нови инфекции, малко по-малко от рекордния брой по-рано през седмицата.

Властите в Осака оповестиха, че здравните заведения там към този момент са претрупани и леглата за тежко заболели пациенти изчезват.

Длъжностни лица упорстват, че обстановката няма да повлияе на подготовката за игрите, като шефът на Токио 2020 Сейко Хашимото сподели пред кореспонденти в петък: " ние не мислим за анулация. "

" Мислим по какъв начин можем да се подготвим по метод, който дава приоритет на сигурността и кара хората да усещат, че могат да се държат безвредно, и ги кара да желаят да бъде държана. "

Но скокът на инфекциите към този момент нарушава всичко от щафетата на олимпийската факла - която беше изтласкана от публичните пътища в няколко района - за тестване на събития и квалификации.

В петък австралийският екип за гмуркане се отдръпна от Световната купа по гмуркане, планувана за 1-6 май в Токио, заявявайки, че " не е безвредно " да пътува до Япония.

Междувременно програмата за имунизация в Япония се движи постепенно, като малко повече от 1,5 милиона души са направени първи и единствено към 827 000 са изцяло имунизирани.

Обществеността на Япония продължава да се опълчва на провеждането на Игрите тази година, благоприятствайки по-нататъшно закъснение или изрично анулация.

" Аз съм за (Олимпийските игри) в смисъл, че би трябвало да поддържаме стопанската система ", сподели 48-годишният Коджи Йокой пред Агенция Франс Прес в Токио.

" Но когато виждам възрастни хора, приети в болница по малкия екран, си споделям: " Това не е допустимо ". "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР