Ямбол. Ямбол ще отбележи професионалния празник на лозарите и винарите

...
Ямбол. Ямбол ще отбележи професионалния празник на лозарите и винарите
Коментари Харесай

Ямбол: С празнична програма в града ще бъде отбелязан професионалният празник на лозарите и винарите

Ямбол. Ямбол ще означи професионалния празник на лозарите и винарите с обилен празник, отдаден на „ Трифон Зарезан “, на 18 февруари. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Три тона вино, кулинарно шоу с Ути Бъчваров и доста въодушевление с концертната стратегия на Поли Паскова и Ансамбъл „ Тунджа “ чакат всички в Градския парк на Ямбол от 11.00 до 14.00 часа. Ще бъдат пресъздадени обичайни ритуали за изобилие и благополучие, в това число кукерски бит за здраве и благодат, а в празника е включена и безвъзмездна дегустация на качествени питиета и особено приготвени мезета.
Събитието се организира към този момент за трета поредна година и е самобитна въведения към Международния маскараден фестивал „ Кукерландия “. По този метод се акцентира връзката сред традициите на кукерските игри с античните Дионисиеви празници и славата на Ямболския край като отдавнашен винарски регион и Земя на кукерите. Празникът на виното се провежда от най-старата маза в Южна България - „ Вила Ямбол “, с поддръжката на Община Ямбол.
През последните три години „ Вила Ямбол “ трансформира професионалния си празник в събитие за целия град, за което благодари най-много на локалната общественост за поддръжката. През 2016 година и 2017 година Празникът на виното събра над 10 000 души.
„ Вила Ямбол “ пази традициите на винопроизводството от далечната 1924 година и до през днешния ден популяризира района на Ямбол като значим за винопроизводството център. Гордост за „ Вила Ямбол ” е фактът, че първата мускатова ракия в България – „ Стралджанска “ е дестилирана точно тук и неслучайно тя заема почетно място в портфолиото на производителя. Базите за произвеждане са ситуирани в град Ямбол и във винарска маза в град Стралджа. Вината на „ Вила Ямбол “ са измежду най-продаваните у нас. Зад граница избата изнася продукция за над 20 страни и приема одобряването на имиджа на българското вино на открито като персонална идея. Доказателство за високото качество на продуктите на ямболската винарна са многочислените оценки на интернационалните състезания. На Винария 2017 „ Вила Ямбол ” завоюва 1/5 от оценките и прибра Златен ритон, 9 златни медала и 4 сребърни за своите виновност. Именно по тази причина „ Вила Ямбол ” получи и извънредната премия " Бъчва на годината ", която се дава годишно за най-успешната маза у нас. Нейната запаса Villa Yambol Каберне Совиньон донесе единственият двоен златен орден на Mondial de Bruxelles, надделявайки над виновност в доста по-висока ценова категория. A нейното Kabile Мавруд и Каберне Совиньон е с три златни медала за една година - от Mondial de Bruxelles, Vinalies International и London experts in wine. Вината от тази серия се появиха на пазара през предходната година. Те са кръстени на античния тракийски град край Ямбол – „ Кабиле “ и на етикета им е изобразена богинята Кибела – настойничка на античния град.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР