Ямбол ще е домакин на 19-я ежегоден международен маскараден фестивал

...
Ямбол ще е домакин на 19-я ежегоден международен маскараден фестивал
Коментари Харесай

Започва международният маскараден фестивал "Кукерландия" в Ямбол

Ямбол ще е хазаин на 19-я годишен интернационален маскараден фестивал "Кукерландия " под мотото "Когато фестивалът е живот! ", който стартира от през днешния ден и ще продължи до 25 февруари, оповестиха съорганизаторите от общините Ямбол и Тунджа.

Своето присъединяване в тазгодишното издание на фестивала са декларирали рекорден брой самодейци, проведени в 77 групи, от които 20 ще се показват за първи път в Ямбол. Сред гостите са и задгранични маскарадни групи от Гърция, Румъния и Турция. Мащабността на плануваните през тази година прояви постанова ново уголемение на територията на фестивала, която ще обхване културно-информационният център "Безистена " и пространството към него.

Мотото на тазгодишната "Кукерландия " отразява пълнокръвния живот на античните кукерски обичаи в този край, както и обилното въодушевление, с което се зарежда всеки, станал част от празника. Фестивалът се организира в края на февруари и непроменяемо е обвързван с църковния празник Сирни заговезни и обичаите по прогонването на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята за нов живот, разясниха уредниците.

"Парадът на маскираните " е главното събитие на фестивала
Основното събитие на фестивала - "Парадът на маскираните " или спортното дефиле на участниците, ще се организира в два поредни дни в градския парк - на 24 и 25 февруари. Проявата ще стартира с общо кукерско хоро на участници, жители и посетители на събитието. По време на спортното дефиле "Кукерландия 2018 " пред публиката и журито ще се показват всички групи от страната, а също и задграничните обединения, само че отвън конкурсната стратегия. На обособена сцена в парка, наречена "Шоу в Кукерово ", българските и задграничните групи ще могат още веднъж да покажат пред феновете своите обичаи.

Сред деянията на годишния фестивал са също началното карнавално шествие по улиците на града на участниците - кукери и маскирани; пресъздаване на традициите, свързани с националните традиции на Сирни заговезни като прескачане на огън, хвърляне на стрели, "хамкане " на халва, разпределяне на голяма баница. Ще бъдат проведени фолклорни концерти и креативен работилници за деца навън, фотографски сесии, както и галерия на детски рисунки от извършения конкурс "Моята Кукерландия " и детски фолклорен празник под надпис "Аз съм кукерче! ".

Стародавните национални обичаи от Южна Тракия ще бъдат пресъздадени по време на проявата "Кукеровден " в селата Кабиле и Чарган. Под надпис "На празника - градът среща селото " ще бъдат показани присъщи детайли от бита и традициите в Ямбол и селата от района като национални носии, традиции, кулинарен базар с дегустации, занаятчийски работилници, както и концерти на самодейни групи. През дните на фестивала в културно-информационния център "Безистена " ще бъдат проведени фотодокументалната галерия "Ямболско завещание - обичай и нюанс ", както и галерия на маскарадни костюми и маски под мотото "Кукерски игри - приказност от багри, магия и тайнственост ". На кръгла маса ще бъдат разисквани методите за разпространение на фестивалите и тяхното значение за развиването на туризма.

Акцент на празника е интернационалният фотографски конкурс и фотоизложбата "Кукерландия ". По данни на уредниците за присъединяване в него са изпратени 482 творби от наши и задгранични фотографи, отразяващи българските маскарадни обичаи, както и моменти от европейски карнавали. От тях са определени 40 неповторими фотоса, които ще бъдат показани на галерия в художествената изложба "Жорж Папазов " на 24 февруари и ще бъдат наградени тазгодишните спечелили в състезанието.

Програмата на фестивала включва също откриването на експозиция с творби на ямболски художници под надпис "Кукерска магия ", както и на независима галерия на фотографа Цончо Балканджиев, озаглавена "Родопски шарки ".

Уникалните великански кукерски маски се постановиха през последните години като елементарно различим знак на ямболския фестивал. Триметровите уреди, които тази година ще бъдат попълнени с нови, са изпълнени с доста фикция и обич и още веднъж ще заемат своето място в градския парк. По време на фестивала на открити базари ще се оферират ръчно направени сувенири и декорации, локални производители на вино, млечни и месни храни ще дават за дегустация и продажба своята продукция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР