яма да се учудя, ако след време се забрани и

...
яма да се учудя, ако след време се забрани и
Коментари Харесай

Станишев: Предложените промени в Конституцията са конюнктурни, невежи и разединяващи

яма да се учудя, в случай че след време се забрани и проучването на „ Опълченците на Шипка “ в учебно заведение. Второ, от позиция на наличието на измененията – те са невежи.

 

Погледнете националните празници на съвсем всички европейски страни. Те са свързани с построяването на държавността и са свързани с основни събития. Особено новите страни, които не са съществували с десетилетия по една или друга причина – по този начин е в Хърватия, в Белгия, в Полша.

 

Националният празник е обвързван с държавността. Факт е, че българската съвременна държавност стартира от 3 март, когато България още веднъж се появява на картата на Европа след 500 години османско иго. И това желаят да го заличат?! Трето, политическите последствия от направените оферти са разединяващи. Цялото обаяние на 24 май и неговата уникалност е, че това е етничен празник.

 

Той не е основан с декрет. Той идва от дълбините на душата на българския народ и няма човек, който като чуе „ Върви народе възродени “ да не му трепне сърцето, да не му заседне нещо в гърлото. И да го вършат официоз, противопоставяйки го на 3 март, е провокация към българската национална памет и към българската държавност. Затова аз съм изрично срещу тъкмо тази смяна. “

 

Това съобщи българският евродепутат Сергей Станишев в предаването „ Офанзива “ на Novanews. По думите му декларативното вкарване на текстове, че образованието и просвещението би трябвало да бъдат народен приоритет не е задоволително. „ Това е в ръцете на държавното управление и на законодателите. Защото можеш да запишеш най-красивите и пожелателни текстове в Конституцията, само че 50% от учениците са функционално необразовани. От десетки български учебни заведения учениците излизат с двойки на матурите по български език и литература. Това е същинският проблем и никакви текстове в Конституцията няма да го решат. “

 

„ Проучванията демонстрират, че българското общество приема 3 март за народен празник. Всяка година десетки хиляди се качват на Шипка. Ето за какво бих желал да прикани да се окаже дейна гражданска опозиция против смяната му. Защото знаете поговорката „ Докато умният се наумува, лудият се налудува “. Трябва да има цивилен позиции и дейности, за какво не и събиране на подписи, с цел да се отбрани българската национална еднаквост. Освен всичко друго в Руско-турската освободителна война са починали и стотици хиляди български опълченци. С сходни оферти и дейности унижаваме себе си, унижаваме българския народ. Трябва да отчитаме и че Руската империя ни е освободила и да не забравяме, че тя не поставя спънки пред българското Велико национално заседание да одобри една от най-демократичните Конституции за това време, по образец на белгийската. “, напомни Станишев.

 

По отношение на другите оферти за промени в Конституцията евродепутатът съобщи, че в актуалната Конституция на никое място не е записано, че Прокуратурата е пирамидална конструкция с такава роля на основния прокурор – това е въпрос на законодателни промени. „ Очевидно има усилване на ролята на правосъдния министър и на ръководещото болшинство при образуването на прокурорската квота, което води до политическа взаимозависимост. Ние видяхме, че и при отстраняването на Иван Гешев пролича директната връзка сред политици и Висш съдебен съвет. Това в този момент може би ще бъде закотвено и в Конституцията. И болшинството си мисли, че по този метод ще си подсигурява трайно въздействие. Но историята постоянно си прави смешки с сходни опити. “

 

„ Промените, свързани със служебното държавно управление също са конюнктурни и се дължат на връзките сред настоящето болшинство и президента, който има близо 3 години до края на мандата. Трябва да се стъпва на обстоятелства. Имали сме много служебни държавни управления от началото на прехода и нито едно не е неуспех. Напротив – доста от тези държавни управления избавиха страната от тежки рецесии, както служебното държавно управление на Софиянски по време на извънредно остра борба и риск от цивилен конфликти, да не кажем война. Какво им е виновен президентът Радев на политиците, че две години не могат да създадат устойчиво ръководство. Държавният глава в дадения случай извършва своите отговорности. По Конституция мандатът на едно служебно държавно управление е към 3 месеца, а това че имаше 5 предварителни избори – кой е отговорен – Радев или политическите сили и неспособността им да излъчат постоянен кабинет? Най-накрая направиха държавно управление и в този момент надали не би трябвало да им благодарим. Това е неуместно. “, безапелационен е Станишев.

 

На въпрос на водещия Любо Огнянов за годишния събор на Бузлуджа и за ролята на Българска социалистическа партия Станишев изрази угриженост, че вместо като съществена опция и мощна съпротива, изследванията не престават да демонстрират едвам към 9% поддръжка за социалистите измежду гласоподавателите. „ Българска социалистическа партия не може да откри физиономията си и прекалено много прилича на „ Възраждане “, които обаче са по-автентични на този терен. Десетки пъти съм бил на Бузлуджа и когато гледах фотоси от 2018 година и от през днешния ден – ясно се вижда голям отлив на гласоподаватели и симпатизанти. Това е доста демотивиращо за българските социалисти и отговорността е на настоящето управление. “.

 

По отношение на държанието на България и изнасянето на оръжия за Украйна Станишев разяснява, че страната ни, като член на Европейски Съюз и на НАТО, би трябвало да взе участие солидарно в оказването на помощ, само че би трябвало да отчитаме и характерното си геополитическо състояние, както и историята. „ И неприятният мир е по-добър от всяка война. Колкото по-бързо бъде прекъсната тази война посредством договаряния и съглашение, толкоз по-добре. “

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР