“Яж, гладувай и живей дълго – така се нарича документалният

...
“Яж, гладувай и живей дълго – така се нарича документалният
Коментари Харесай

Диетата на британски журналист и бивш лекар стана хит: 5 дни се храните нормално, а само два дни ограничавате калориите

“Яж, гладувай и живей дълго ” – по този начин се назовава документалният филм на английския публицист Майкъл Мозли, практикувал като доктор в лондонската болница “Роял фрий хоспитъл ”. Във кино лентата и в книгата “Бързата диета ” той и колежката му Мими Спенсър разкриват персоналния си опит и изгодите от този режим, който се свежда до 5 дни обикновено хранене и 2 дни мощно ограничение на калориите. Последната обновена версия на книгата излезе през 2015 година
Хилядолетия наред хората не са имали постоянен достъп до храна – когато е била в обилие, те са се тъпчели, а при неналичието ѝ са гладували с дни, изясняват създателите.

Проучвания сочат, че тази цикличност има редица биохимични изгоди. Когато от време на време гладуваме, ние лъжем тялото си, че е настъпило време на апетит, и то превключва към различен тип доставка на сила – гори мастните си ресурси. Реагирайки по този начин, организмът ни укрепва по логиката на известната мъдрост “това, което не ни убива, ни прави по-силни ”.
Какво съставлява
Този хранителен режим е прочут като 5:2 – ядеш обикновено 5 дни в седмицата, а два непоследователни дни свиваш калориите до 25% от естественото. През тези два дни мъжете би трябвало да употребяват едвам 600 калории, а дамите да се лимитират до 500 калории на ден. Пият се доста вода и чай.

Бедните дажби на “гладните ” дни би трябвало да се сортират мъдро – другояче можеш да ги прахосаш с чаша капучино. Авторите предлагат да се избират богати на протеин храни като пиле без кожата, ядки и семена, които залъгват глада. Подходящи са също ягодите, морковите и други храни с нискогликемичен показател – стойност, която демонстрира какъв брой бързо и до каква степен избрана храна може да увеличи кръвната ни захар и инсулина.
По време на гладуването няма специфични правила за това по кое време и по какъв брой тъкмо би трябвало да ядеш, стига да спазваш предложените калории. На доктрина колкото по-дълги са интервалите на апетит, толкоз по-добре.

Идеалният вид, споделят създателите на диетата, е въпросните 500 или 600 калории да се одобряват един път на ден или на два пъти през няколко часа.

Мозли и Спенсър не отхвърлят и разновидността да се хапват нискокалорични закуски и няколко пъти на ден, в случай че по този начин ви е по-лесно да спазвате диетата.

Принципът е следният – изберете за недояждане два дни в седмицата, само че да не са поредни. При изчисляването на калориите се дават следните рекомендации. Приемайте 50 грама “добър ” протеин – да вземем за пример бяла риба на пара или пиле без кожата, тофу или различен растителен протеин, ядки, семена, бобови, яйца. Плодовете и зеленчуците играят значима роля през днита на недояждане, тъй като множеството са нискогликемични, имат по-малко калории и са богати на фибри и нутриенти. Тогава не трябва да се натоварвате с алкохол.

През останалите 5 дни няма ограничавания за калориите и типа храна. Това не значи да се тъпчете, с цел да компенсирате дните на ограничаване. Но не значи също, че би трябвало да се чувствате отговорни след парче торта.

Книгата “Бързата диета ” предлага доста предписания, артикули и хрумвания. Ето някои от тях: Закуска – 1 банан и 100 г обезмаслено кисело мляко или 2 яйца на очи и задушен спанак. Обяд или вечеря – пилешки гърди на скара без кожата и 100 г зелена салата. Или 2 кюфтета от нахут със салата от домати и краставици. Друг вид са гъби на скара, гарнирани с леща и артишок. Може и 5 задушени кралски скариди с настърган джинджифил и пикантен червен пипер с една шепа кафяв ориз.

Наблягайте на зеления чай, чая от коприва, копър, жасмин, лайка, джинджифил, лимон или мента. Трябва да пиете по 2 л течности дневно.

Действие и точки

Този хранителен режим освен топи килограмите и изключително мазнините, само че укрепва и сърдечносъдовата система, намалява риска от рак, защищава от хронични заболявания, удължава живота. Той държи кръвната захар и холестерола под надзор. Причината експертите да го наредят толкоз обратно в класацията е, че не включва инструкции за храненето отвън двата “гладни дни ”.

35-а в общата ранглиста, “бързата диета ” е 24-а по критерия “лесна за осъществяване ”; 25-а е в региона “бързо събаряне на килограми ”; 30-а е в “най-добра за намаляване ”; 33-а е в категориите “най-добра за сърцето ” и “най-добро здравословно хранене ”; 37-а е в “най-добра против диабет ”.

Колко коства

Не надвишава естествения ви бюджет, защото в множеството дни се храните както нормално. Дори пестите, като намалявате продуктите по време на гладуването. По-скъпо ще ви излезе, в случай че прецизно спазвате съвета на създателите да компенсирате ограничаването на калориите единствено с най-качествена храна.

Лесно ли се съблюдава

Да, през 5-те дни, в които ядете всичко. Двата дни фрапантно сваляне на калориите посредством апетит може да се окажат не по силите на мнозина.

Отслабва ли се

Определено, твърди Майкъл Мозли. Самият той твърди, че с диетата е измършавял 8,5 кг за два месеца. За същото време участници в пробна група са свалили приблизително към 6 кг.

КОЙ Я СЛЕДВА

Бен Афлек, Бионсе, Лив Тайлър, някогашният супермодел Кристи Търлингтън гладуват два дни в седмицата. И нашумелият артист Бенедикт Къмбърбач разгласи преди време пред в. “Таймс ”: “Аз съм на диетата 5:2. Няма метод – играя Шерлок ”.

Инфо: 24 часа

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР