Яир Мозес си припомня трепетното очакване, когато научили, че майка

...
Яир Мозес си припомня трепетното очакване, когато научили, че майка
Коментари Харесай

Заложници на Хамас разказват: Истински кошмар - бой, глад, брутално насилие

Яир Мозес си напомня трепетното очакване, когато научили, че майка му Маргалит ще е измежду заложниците, които Хамас освободи на 24 ноември - часове след прекратяването на огъня. " Бяхме извънредно щастливи, само че и разтревожени ", споделя той пред (ДВ). Защото фамилията не е знаело дали те в действителност ще бъдат освободени, по какъв начин ще бъдат превозени от Египет и какъв брой време ще продължи всичко това. Успокоил се едвам когато изгледал видеото от предаването на заложниците на Червения кръст, където се виждала и 78-годишната му майка.

На пръв взор всичките 110 освободени заложници изглеждаха невредими. Повечето бяха поотслабнали, само че с изключение на ранените по време на терористичното нахлуване спомагателни пострадвания не се виждаха. Тревожно обаче е психическото им положение.

Как са били третирани заложниците?

По време на терористичните офанзиви на Хамас на 7 октомври част от тях с очите си видели убийствата на родственици и съседи. Други пък до самото си освобождение не знаели каква е ориста на техните близки. При нападението Хамас убиха 1200 израелци и отвлякоха 239 души в линията Газа. Там след това починаха над 15 000 палестинци съгласно информацията на следените от Хамас здравни служби. Тези цифри не могат да бъдат доказани от самостоятелни източници.

Обществеността в Израел малко по малко научава и детайлности от седмиците, прекарани в плен. При това не всичко доближава до публиката. Яир Мозес споделя, че към момента пазят в загадка част от разказаното от майка му Маргалит: " Още не можем да споделим всичко. Помолиха ни да не го вършим поради сигурността на заложниците, които към момента са там. " Яир Мозес не споделя кой тъкмо ги е помолил. " Но ето какво мога да опиша. Тя се опитвала да резервира позитивната си настройка, пособия е да хората, когато да вземем за пример трябвало да отидат до тоалетната. Пеела дружно с другите и разговаряла с хората там. "

На видеата от освобождението на заложниците се вижда, че някои от тях махат за довиждане на похитителите си. " Това беше просто фарс, в който те бяха принудени да вземат участие ", изяснява професор Ашер Бен-Ариех от университета в Йерусалим. Разказите на заложниците, тяхното физическо и психическо положение - всичко показвало, че те надалеч не са били третирани " доброжелателно ", показва Бен-Ариех.

" Било е брутално "

Професорът, който е експерт по душевен контузии в детска възраст, споделя и за прекарванията на тайландски заложници, част от които били лишавани от храна или от сън. " Било е брутално ", споделя Бен-Ариех.

Пред Дъждовни води тези заложници описват, че ги държали в тунел със напълно едва осветяване, зареждано от батерии. За деня получавали по една питка и бутилка вода. Преди експлоадирането на войната, в Израел работеха близо 30 000 сезонни служащи от Тайланд, като 5000 от тях събираха годишна продукция в непосредствена непосредственост до линията Газа. Терористите от Хамас убиха 39 от тях и отвлякоха други 32. Един от освободените тайландски заложници споделя по какъв начин ги блъскали с приклади в гърба, с цел да се качат на пикапите и даже простреляли от упор двама негови другари, за които просто нямало място в каросерията.

23 тайландски заложници бяха освободени с помощта на напъните на държавното управление в Бангкок и посредничеството на няколко мюсюлмански страни. Израелското държавно управление изплати компенсации от 15 000 евро на всеки освободен тайландски пленник.

Травмирани, гладни и бити

Близките на редица израелски заложници описват пред медиите, че в началото храна имало задоволително, само че след това почнали да ги хранят единствено с ориз и бисквити. Лелята на 12-годишния пленник Ейтан споделя, че похитителите са удряли племенника ѝ и са заплашвали с оръжие даже децата, когато плачели. В резултат от заложничеството деветгодишната Емили към този момент единствено шепнела. " Не можех да схвана какво ми приказва ", изяснява татко ѝ.

А чичото на 13-годишната Хила споделя, че момичето прекарало 50 дни на мрачно, с малко храна и без опция да вземе душ. Заложниците спели на пейки или на дюшеци на пода. Наредено им било нощем да пазят цялостна тишина, а през деня имали право единствено да шушукат.

Лекарите и психолозите предлагат на фамилиите на освободените заложници да не ги затрупват с въпроси. На първо време им би трябвало най-много чувството, че още веднъж държат нещата под надзор, споделя професор Ашер Бен-Ариех.

" Всеки би трябвало да бъде върнат "

За Яир Мозес кошмарът въобще не е завършил, тъй като татко му към момента е в ръцете на терористите от Хамас. От 80-годишния човек няма и диря. Израелските управляващи допускат, че терористите държат още 138 или 139 души. Техни родственици се срещнаха с премиера Бенямин Нетаняху. След като краткотрайното помирение завърши толкоз бързо, хората се усещат излъгани. На срещата с Нетаняху участваха и няколко от освободените заложници. По думите на премиера те разказвали за брутални изнасилвания и полови издевателства. " Чух сърцераздирателни истории. Как хората за гладували и ги мъчела жадност, по какъв начин ги подлагали на физически и душевен тормоз ", съобщи Нетаняху.

В края на срещата министър председателят прочел авансово квалифициран текст, съгласно който сега няма късмет да бъдат освободени други заложници. Част от околните на отвлечените напуснали залата, други се разкрещели.

Дори Червеният кръст няма достъп до заложниците, останали в Газа. " Тревогата ми пораства с всеки минал ден. Не единствено поради татко ми, само че и поради другите заложници ", споделя Яир Мозес. " Всеки би трябвало да бъде върнат. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР