Ягодите вече се появяват по пазарите, а съвсем скоро ще

...
Ягодите вече се появяват по пазарите, а съвсем скоро ще
Коментари Харесай

Пролетни маски с ягоди

Ягодите към този момент се появяват по пазарите, а напълно скоро ще настъпи и цялостното им обилие. Хапвайки от този обичан и благоуханен плод не трябва да пропущаме и случая, да освежим и кожата си. Ягодите са един от най-ефективните съставки за подготвяне на домашна козметика. Те съдържат три значими за хубостта витамина – С, бетакаротин (провитамин А) и фолиева киселина (В9), които дружно подтикват производството на колаген и регенерацията на клетките. Богати са и на минералите желязо, магнезий, калции, фосфор, калий, селен, които усъвършенстват тена на кожата и я защищават от неподходящи въздействия. Но може би май-ефективните субстанции в ягодите са органичните киселини – ябълкова, лимонова, салицилова, хининова и други. Именно те покачват еластичността на кожата отстраняват луничките и пигментните петна, свиват порите и почистват нечистата от акне и комедони кожа.

Домашните процедури с ягоди се вършат на добре почистено лице и постоянно вечер, тъй като органичните киселини вършат кожата по-чувствителна към слънцето. Ето и няколко съответни предписания за красива кожа:

Ягодов лосион – изсветлява пигментни петна и лунички, почиства порите в дълбочина и ги стяга. Няколко ягоди се намачкват и се прецеждат през марля, с цел да се извлече единствено сока. С него се напоява памучен тампон и се обтрива цялото лице. Другият вид е да го замразите във формичка за лед – резултатът е още по-освежаващ. За да постигнете оптимални резултати правете процедурата всекидневно в продължение на един месец.

Ексфолираща маска – както органичните киселини, по този начин и семчиците на ягодите имат доста положително ексфолиращо деяние, а медът извлича токсините от кожата. Затова тази маска избистря тена на кожата и я прави по-еластична. Намачкайте 4-5 ягоди и ги смесете с 1 с. л. мед (най-добре захаросан). Нанесете сместта отмерено върху лицето и останете по този начин 10 мин. Преди да измиете маската, в продължение на няколко минути масажирайте кожата с кръгообразни придвижвания.

Дълбоко почистваща и стягаща маска – идеална за смесена, мазна и акнеична кожа. 2 с. л. хума (най-добре зелена), белтъка на едно яйце и ягодов сок се смесват до приемане на гъста каша. Сместта се на лицето за към 10 мин.

Освежаваща маска – тонизира и изглажда кожата. Няколко пасирани ягоди се смесват с гъсто кисело мляко за мазна и естествена кожа или със заквасена сметана за суха кожа. С тази маска се стои 15-20 мин.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР