Яел Ной не носи военна униформа, но пред репортер на

...
Яел Ной не носи военна униформа, но пред репортер на
Коментари Харесай

Израелци се опитват да помагат на болни палестинци

Яел Ной не носи военна униформа, само че пред кореспондент на „ BBC “ разказва себе си като участничка в борбата сега, след офанзивата на „ Хамас “ против Израел , която беше осъществена на 7 октомври.

„ Опитвам се да бъда добра. Полагам старания да остана морална, когато и двете страни изпитват такава ужасна болежка. Опитвам се да бъда същият човек, който бях преди “, споделя младата жена.

Яел управлява благотворителна организация , наречена „ Road to Recovery “ , която се състои от група израелски доброволци , които постоянно транспортират заболели палестинци , най-вече деца, от контролно-пропускателните пунктове в окупирания Западен бряг и Газа до лечебни заведения в Израел . Неотдавна четирима членове на доброволческия екип са изгубили живота си, откакто палестински въоръжени лица са нахлули в кибуците им в Южен Израел. Сред тях са Вивиан Силвър, известна активистка, която се е борела за мир, Ади Даган, който Яел разказва като „ занимателен “ и постоянно подготвен да помогне и да транспорти нуждаещите се по най-бързия метод с огромната си кола, Тами Сухман, доста обичана баба, и Ели Ор-Гад, която е обичала да приказва за лирика. Четирима други доброволци са изгубили близки членове на фамилиите си на 7 октомври.

При офанзивата на „ Хамас “ против Израел са починали към 1200 души . Контролираното от групировката Министерство на здравеопазването на Газа твърди, че досега над 17 177 души са били убити при последвалата израелска атака.

Яел живее в Северен Израел , само че родителите ѝ са от кибуца Алумим , една от южните общности, които са били атакувани грубо . Двама от племенниците ѝ вземат участие в размяната на огън в Газа. Непосредствено след 7 октомври Яел споделя, че е била толкоз смутена , че съвсем не е можела да диша.

„ Нещо се счупи в сърцето ми и си споделих, че в никакъв случай повече няма да приказвам с хората от Газа “, спомня си тя. Въпреки това, след няколко дни е решила, че не може да разреши на зверствата да я трансформират. Тя и множеството от доброволците от благотворителната организация не престават да съпровождат тежко заболели палестинци от Западния бряг до лечебни заведения в Израел за лекуване на рак , трансплантация на органи и бъбречна диализа . Доброволката твърди, че незабавно щом има опция още веднъж ще помогне на пациенти от Газа.

Яел не желае да загуби човешкото в себе си и да приравни тези страдащи хора с членовете на „ Хамас “, която е класифицирана като терористична организация в Обединеното кралство и други страни.

„ Подобно на нас те са жертви на „ Хамас “, по тази причина считам, че би трябвало да продължим да им оказваме помощ, тъй като виновността не е тяхна. Не можем да откажем да помогнем на дете, болно от рак. Нашите съседи се нуждаят от помощ, тъй че ние би трябвало да им помогнем “, споделя тя.

Жената споделя, че е разтревожена за фамилиите, които познава в Газа, защото зимата настава, а доста от бомбардирани къщи към този момент са необитаеми . В прочувствено отношение тя твърди, че като че ли е раздрана , защото има чичовци и братовчеди, които са изрично срещу това, което прави, и даже я упрекват, че оказва помощ на „ Хамас “.

От 7 октомври насам някои от доброволците от „ Road to Recovery “ са се отказали да транспортират палестинци, като вместо това са се съсредоточили върху това да доставят медикаменти на разселените израелци, до момента в който трае войната. Други обаче не престават да го вършат, с цел да се уверят, че болните палестинци от Западния бряг ще стигнат в точния момент до болничното заведение, с цел да спасят живота си.

Яел споделя, че благотворителната организация занапред ще има потребност от поддръжката на външния свят , с цел да продължи да действа, защото даренията са съвсем изчерпани. По нейни думи, в случай че това се реализира, организацията още веднъж ще може да оказва помощ на детски пациенти от Газа с вярата, че всички те ще оцелеят.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР