Ядрените специалисти не промениха положението на стрелките на Часовника на

...
Ядрените специалисти не промениха положението на стрелките на Часовника на
Коментари Харесай

Часовникът на Страшния съд остана на 90 секунди до полунощ

Ядрените експерти не трансформираха ситуацията на стрелките на Часовника на Страшния съд и те останаха на 90 секунди преди среднощ – хипотетична граница на световното заличаване, заяви Ройтерс, представена от " Труд ".

Както и през предходната година, стрелките са рекордно покрай среднощ. През трите години преди 2023 те бяха на 100 секунди до среднощ.


Учените се позоваха на дейностите на Русия във връзка с нуклеарните оръжия на фона на нахлуването в Украйна, военните дейности на нуклеарната мощ Израел в Газа и утежняването на изменението на климата като фактори, които усилват риска от световна злополука.

Полунощ на Часовника на Страшния съд е теоретичната точка на всемирното нуклеарно заличаване. Той се поддържа от неправителствената организация „ Бюлетин на атомните учени ", основана в Чикаго, която го сверява всяка година по отношение на информация за пагубни опасности за планетата и човечеството.

Сред тях са нуклеарната опасност, изменението на климата и разрушителните технологии, като да вземем за пример изкуствения разсъдък и новите биотехнологии.

Бордът от учени и специалисти в региона на нуклеарните технологии и науките за климата, измежду които и 13 Нобелови лауреати, разискват международните събития и дефинират къде да слагат стрелките на часовника.

" Горещите точки на спорове по света носят опасността от нуклеарна ескалация, изменението на климата към този момент предизвиква гибел и опустошения, а разрушителни технологии като изкуствения разсъдък и биологичните технологии се развиват по-бързо от защитните ограничения ", сподели Рейчъл Бронсън, президент и основен изпълнителен шеф на бюлетина, като добави, че запазването на непроменени стойности по отношение на миналата година " не е индикация, че светът е постоянен ".

Базираната в Чикаго организация с нестопанска цел основава часовника през 1947 година, с цел да предизвестява обществеността какъв брой близо е човечеството до унищожаването на света. Сред съоснователите са Алберт Айнщайн и Джей Робърт Опенхаймер.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР