Ядрената мисия на Организацията на Северноатлантическия пакт - НАТО е

...
Ядрената мисия на Организацията на Северноатлантическия пакт - НАТО е
Коментари Харесай

The Heritage Foundation: Време е НАТО да помисли за ядрени оръжия по Източния фланг

Ядрената задача на Организацията на Северноатлантическия пакт - НАТО е завещание от Студената война, както се показва сега. Оръжия се съхраняват в Белгия, Германия, Италия, Турция и Холандия - надалеч от границите на Русия, написа The Heritage Foundation.

Министър-председателят на, която съхранява и може да доставя нуклеарни оръжия по време на рецесия. Въпреки че ще има разноски и изгоди от сходно развиване, които би трябвало да бъдат претеглени, предлагането на Полша е съществено. Това може да даде на НАТО дълго чаканата опция да ускори възпирането в Европа посредством обновена нуклеарна позиция.
 Путин разполага нуклеарни оръжия в Беларус
Путин разполага нуклеарни оръжия в Беларус

Не било нарушаване на Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие

Какво съставлява шерването на нуклеарната тежест на НАТО?

В задачата за шерване на нуклеарната тежест дребен брой американски нуклеарни бомби са ситуирани в базите на НАТО в Европа. Съюзническите водачи се образоват от американски инструктори в сходни подготвителни действия да хвърлят нуклеарните оръжия и да ръководят изтребители-бомбардировачи на своите страни, способни да носят нуклеарни оръжия. Оръжията се съхраняват на предпазени места и могат да се употребяват единствено със единодушието на Северноатлантическия съвет на НАТО и американския президент.

Накратко, това са американски оръжия, които съюзническите водачи могат да доставят. До през днешния ден единствено тези страни, които се причислиха към НАТО преди рухването на Берлинската стена, могат да съхраняват и могат да доставят американски нуклеарни оръжия според съглашението за шерване на тежестта на НАТО.

Целите на задачата, зародила през Студената война, са въздържане на експанзия, изключително нуклеарна експанзия, против съдружници от НАТО; да увери съдружниците, че американската нуклеарна гаранция е надеждна; подсилване на алианса политически, като трансформира задачата за ответен нуклеарен удар в активност за целия алианс; и алармират за решителност, че НАТО няма да се поддаде на закани от нуклеарна мощ. Всичко това се прави посредством обезпечаване на очевидно, географско систематизиране и проява на нуклеарните качества на НАТО.

На 30 юни, след приключването на двудневната среща на върха на Европейския съвет, полският министър председател Матеуш Моравецки даде конференция, на която сподели, че " по отношение на обстоятелството, че Русия има намерение да разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус, ние молим целият НАТО да взе участие в програмата за шерване на нуклеарни оръжия ".

Той сподели още, че " окончателното решение ще зависи от нашите американски и натовски сътрудници. Декларираме волята си да действаме бързо... Не желаеме да стоим със скръстени ръце, до момента в който Путин построява своите закани от разнообразни типове. "

По-късно същия ден представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби отговори на настояването на премиера, като сподели: " Нямам какво да кажа за диалози от този вид. И по този начин или другояче, ние просто не приказваме за разполагане на нашите нуклеарни системи, тъй че сигурно няма да стартира да го върша през днешния ден ". С подобен къс, ексцентричен коментар, наподобява, че Белият дом е отхвърлил настояването на момента, без да го обмисли свястно.
 Ядреното оръжие в Полша би било употребявано, в Беларус не, убеден Медведев
Ядреното оръжие в Полша би било употребявано, в Беларус не, убеден Медведев

Вастите в Полша щели да го употребяват, тъй като са " патентовани дегенерати "

Ползите от полското присъединяване в шерването на нуклеарната тежест

Ако създадем разбора, изгодите от разширението на задачата за шерване на тежестта стават явни.

Ползите от разполагането на нуклеарни оръжия в Полша са в сходство с първичните аргументи и продължаващите изгоди от предно базиране на американски нуклеарни оръжия в европейските страни. По време на Студената война нуклеарните складове бяха покрай фронтовата линия сред НАТО и Варшавския контракт. Това означаваше, че самолетите на НАТО ще могат бързо да нападат цели на Съветския съюз и Варшавския контракт, в случай че Съветите атакуван страни от НАТО. Тези оръжия обезпечават надеждно опълчване на количествената военна мощност на Варшавския контракт и по този метод убеждават Съветския съюз да не нахлува в Западна Европа. Те бяха принадлежности за въздържане.

Същата логичност важи и през днешния ден. Изтребители-бомбардировачи, въоръжени с нуклеарни оръжия с дребен потенциал, са предопределени да възпират експанзията, като показват надеждна композиция от воля и качества. Предното базиране на такива системи в източните елементи на НАТО би демонстрирало надеждна и постоянна възпираща позиция.

Като се има поради, че Русия разгласи през юли, че е преместила част от нуклеарните си оръжия в Беларус, реципрочното известие, че НАТО обмисля преструктуриране на личните си нуклеарни сили, не би трябвало да се преглежда от Москва като провокативно или ескалиращо.

По време на Студената война разполагането на американски оръжия в Германия, Белгия, Италия и другаде понижи тласъците на тези страни да създават свои лични нуклеарни оръжия. Като инструмент за неразпространение, шерването на нуклеарната тежест може още веднъж да се окаже дейно за понижаване на тласъците за съдружниците от НАТО да преследват своите лични нуклеарни качества.

Най-важното е, че разширението на задачата за шерване на нуклеарното задължение към тези страни, които се причислиха към НАТО след края на Студената война, би алармирало, че НАТО може да се приспособява към измененията в средата за сигурност по смислени способи.

Преместването на някои нуклеарни оръжия от Белгия, Германия и Холандия може да понижи точката на политическо триене в тези страни, където не-мнозинството, само че забележителна част от популацията от дълго време се опълчва на нуклеарните оръжия на тяхна територия.

Освен това разполагането на нуклеарни оръжия в бази в Белгия, Германия, Италия, Турция и Холандия имаше смисъл по време на Студената война. Тези народи бяха покрай " фронтовите линии " на опълчването сред Варшавския контракт и НАТО. Въпреки това, с разпадането на руската империя и разширението на НАТО към Балтийските страни, Финландия и Полша, тези бази в този момент са няколкостотин километра по-далеч от съветските сили.

Преместването на някои нуклеарни оръжия от Германия, Холандия и, евентуално, Белгия към съдружници от НАТО, по-близки до Русия - да речем, Финландия, Полша и Румъния - може да реализира три неща по едно и също време. Първо, понижава се точката на търкане, породена от съществуването на нуклеарни оръжия в Белгия, Германия и Холандия. Второ, твърдят се тези съдружници от НАТО, които са най-близо до Русия, че арсеналът остава благонадежден и ефикасен. И най-после, по-добре би разубедило една съветска експанзия посредством увеличение на смисъла на нуклеарното въздържане.

Наистина, в случай че страна като Белгия или Холандия изиска от Съединените щати в някакъв предстоящ миг да отстранен нуклеарните си оръжия от територията на тази страни, Полша или различен източноевропейски съдружник от НАТО, подготвен да поеме отговорността, може да бъде мярка за рационално намаляване на риска.

Като се има поради неналичието на съветска опасност за НАТО през 20-те години след края на Студената война, не беше належащо да се трансформира статуквото за шерване на нуклеарната тежест. Но защото Русия от ден на ден се ангажира с провокативно и рисково държание - в това число многократни опити за нуклеарна насила против страните от НАТО - разширението на задачата за шерване на нуклеарната тежест на изток може да алармира на Русия, че НАТО остава динамична и устойчива организация.
 Русия не харесва разполагане на нуклеарни оръжия на Съединени американски щати в Британия
Русия не харесва разполагане на нуклеарни оръжия на Съединени американски щати в Британия

Захарова предизвестява, че това ще е ескалация и антируска тактичност

Към по-адаптивно и надеждно средство за въздържане

Трябва да се означи, че официалното съобщение на НАТО от срещата на върха във Вилнюс, издадено през юли 2023 година, уточни, че НАТО е подготвена да обмисли по-адаптивен и еластичен нуклеарен профил:

" НАТО ще предприеме всички нужни стъпки, с цел да подсигурява надеждността, успеваемостта, сигурността и сигурността на задачата за нуклеарно въздържане. Това включва продължение на модернизирането на нуклеарния потенциал на НАТО и актуализиране на планирането за увеличение на гъвкавостта и адаптивността на нуклеарните сили на Алианса... Алиансът удостоверява още веднъж императивът да се обезпечи допустимо най-широко присъединяване на заинтригуваните съдружници в споразуменията на НАТО за шерване на нуклеарната тежест, с цел да се показва единение и увереност на Алианса. "

Следователно Министерството на защитата на Съединени американски щати и Държавния департамент, взаимно с Групата за нуклеарно обмисляне на НАТО, би трябвало да подсигуряват, че възпиращата позиция на НАТО е усъвършенствана за справяне с провокациите на 21-ви век. Те би трябвало да подхващат няколко основни стъпки:

1. Проучване на настоящите условия за въздържане. Това изпитание би трябвало да включва разбор на обновени качества и нуклеарни позиции, с цел да се обезпечи еластичност, адаптивност и, в последна сметка, надеждността на нуклеарните сили на НАТО.

1. Анализ на плюсовете и минусите на разширението и/или пренасочването на задачата за шерване на нуклеарната тежест. Комюникето от срещата на върха във Вилнюс даде насоки на планиращия личен състав на НАТО по отношение на разширението на задачата за шерване на нуклеарната тежест, само че личният състав на НАТО не може да свърши тази работа самичък. Държавният департамент и Министерството на защитата на Съединени американски щати би трябвало да поддържат този разбор.

3. Консултация със съществуващите членове на алианса по отношение на тяхното дълготрайно предпочитание да вземат участие в задачата за шерване на тежестта. Членовете на личния състав и плановиците на НАТО би трябвало да употребяват настояването на полския министър председател, както и официалното съобщение от Вилнюс като опция да се ангажират с членовете на алианса, които желаят да понижат ролята си в задачата за шерване на нуклеарната тежест. Това не допуска някакъв съответен резултат, като да вземем за пример премахването на нуклеарните оръжия от към този момент разположените в членове на алианса, споделящи нуклеарната тежест. Но всяка смяна на нуклеарното въздържане на НАТО би трябвало да включва възгледите освен на тези, които желаят да се причислят към нуклеарната задача, само че и на тези, които може да желаят да понижат ролята си в такава задача.

Пътят напред

Искането на Полша да поеме централна роля в задачата на НАТО за шерване на нуклеарната тежест заслужава внимание и би трябвало да бъде прегледано с най-голяма съвестност. Привидно необузданото отменяне на предлагането от Кърби не би трябвало да е последната дума по тематиката. Мисията на Съединени американски щати към НАТО би трябвало да повдигне този въпрос в полемики с Групата за нуклеарно обмисляне на НАТО за спомагателен разбор. Конгресът, посредством Закона за позволение за национална защита, би трябвало в това време да изиска Военновъздушни сили да разпознава въздействията върху възпирането на съветската експанзия от сходно пренасочване на нуклеарните сили на НАТО. Залозите са прекомерно огромни, с цел да се направи друго - и времето за модернизиране на десетилетната възпираща позиция на НАТО е пристигнало.
 Atlantic Council поучава НАТО да отговори неотложно, уверено и военно на провокациите на Русия в Беларус
Atlantic Council поучава НАТО да отговори неотложно, уверено и военно на провокациите на Русия в Беларус

Разгръщането на войски ще показва, че НАТО не се опасява от война с Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР