Ядрената енергетика ще трябва да играе все по-голяма роля в

...
Ядрената енергетика ще трябва да играе все по-голяма роля в
Коментари Харесай

Гейтс: Бъдещето е в ядрената енергия

Ядрената енергетика ще би трябвало да играе все по-голяма роля в бъдеще, само че преди този момент ще се наложи да почисти репутацията си, счита милиардерът Бил Гейтс. Прогнозата му за развиване на бранша е позитивна и напълно скоро мирният атом още веднъж ще стане политически допустим.

Причината е, че светът се нуждае от източник на чиста сила, а работата на атомните централи не основава нездравословни излъчвания. Иновациите в региона през последните години пък вършат нуклеарната сила надалеч по-безопасна и налична, споделя той пред CNBC.

Сред нововъведенията е потреблението на натрий във втечнено положение за изстудяване на реакторите при по-ниско налягане, което ще понижи фрапантно опцията от произшествия. Тя ще разреши и реакторите да бъдат по-малки и по-лесни за създаване.

Ядрената сила има неприятна известност, обвързвана с атомните бомби и случаите в Чернобил и Фукушима. Но въпреки те да притеглят доста внимание, броят на умрелите е по-малък по отношение на останалите видове източници на сила.В Съединени американски щати тематиката бе част от предизборната акция на Джо Байдън, а през последните четири години нуклеарната енергетика печели поддръжка и от двете съществени партии — в това число 50% растеж на вложенията в развойна активност.

Възобновяемите енергийни източници също ще играят значима роля, само че не е малко евентуално на този стадий да предвидим бъдеще, в което те ще бъдат единствени. По думите на Гейтс към момента не е допустимо основаването на батерия, която да бъде задоволително огромна, с цел да съхранява сила за цялата мрежа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР