Яденето на спагети не е много лесна работа. Макар че

...
Яденето на спагети не е много лесна работа. Макар че
Коментари Харесай

За какво ни е лъжица при яденето на спагети?

Яденето на спагети не е доста лесна работа. Макар че всички ги обожаваме, когато стане време за навиване на тестените лентички на вилица и търсенето на метод те да стигнат безаварийно до устата, започваме да изпитваме известна паника, написа pochivka.blitz.bg. Особено в случай че се намираме в прекрасен ресторант и имаме компания.

За мнозина обстановката става още по-конфузна, когато за нашата вкусна паста сервитьорът ни донесе освен вилица и нож (понякога без нож), само че и лъжица Ами в този момент? Какво да вършим с нея? Много ли ще се изложим, в случай че се създадем, че тя не съществува и се наядем единствено благодарение на вилицата?

Оказва се, че подобен проблем мъчи клиентите освен в родните заведения за хранене. Мнозина се чудят такава ли е естествената процедура. И най-важното – по какъв начин ядат спагетите в Италия?

Предназначението на лъжицата е напълно просто. С вилицата, която държите в дясната ръка, набождате спагетите. Лъжицата се държи в лявата ръка встрани. Зъбчетата на вилицата се опират в лъжицата и стартирате да въртите вилицата до момента в който навиете хубаво спагетите към нея, след което ги изяждате.

Според етикета, в случай че няма лъжица, вилицата може да бъде опряна в извивката на чинията и да се направи същата маневра.

Какво, обаче, е ситуацията в достоверните италиански заведения за хранене?

Въпросът е задаван на няколко пъти в огромни конгреси в интернет и отговорът е еднакъв – италианците НЕ ядат спагети по този метод.

Италианските заведения за хранене, в които се сервира лъжица, постоянно са такива, в които вървят доста туристи. Има, обаче, и такива места, където, в случай че си поискате лъжица, ще ви изгледат неприятно.

„ Аз съм от Северозападна Италия и несъмнено лъжицата не се употребява за яденето на паста. Може би в други региони това е малко по-често срещано.

Ясно си припомням времето, когато бях на към 5 години, когато в един ресторант попитах майка си: „ Защо тази жена употребява лъжица и вилица за спагети? Толкова е необичайно “.

Майка ми сподели: „ Не я зяпай! Тя е германка, тя не може да яде спагети вярно единствено с вилица “, споделя италианец в Quora.

Негов съотечественик, готвач, прецизира: „ Това не е нещо, което се прави, единствено с цел да могат туристите да ядат спагети. В Южна Италия, изключително към Неапол, италианците обичайно употребявали лъжица и вилица за спагети. Първоначалната причина е изгубена във времето.

Традицията съществува, тъй като е била преднамерено неразрешена от „ Галатео “ – книгата за положителни обноски на масата. Така че може повода да е и просто за улеснение – потреблението и на вилица и на лъжица за навиване на спагети е доста по-лесно, изключително за някого, който не е привикнал с такива маневри “.

Въпреки това, обаче, в доста заведения за хранене в Съединени американски щати и Канада не престават да носят лъжица за спагетите. Има изказвания, че лъжицата е била употребена обичайно преди към 100 години и този метод на хранене е пренесен и съхранен от италианските имигранти в Съединени американски щати.

„ Възможно е този бит да е съществувал в миналото в Италия и да е липсващ. Помня, че когато бях в университета, италиано-американски студент ни сподели, че италианците правели по този начин. Вероятно, когато баба му и дядо му емигрирали от Италия, обичаят още съществувал “, написа италианка в Tripadvisor.

А ето какво споделя там и един американец: „ Докато бяхме в Италия с другари, един сервитьор гледаше една от приятелките ми да употребява лъжица, с цел да си навива спагетите. Той ѝ сподели шеговито: „ Ако си нарежете спагетите или употребявате лъжица, ще ви помолим да седнете да ядете на улицата. Ние не вършим по този начин в Италия “.

Културното аташе в италианското посолство в Отава изясни преди време за “The Globe and Mail”: „ Да, евентуално двама души в Италия вършат по този начин. Може би. Някъде “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР