Яденето на храна със звезда Мишлен на ръба на космоса

...
Яденето на храна със звезда Мишлен на ръба на космоса
Коментари Харесай

Ресторант на ръба на космоса: 25 километра височина и шокираща сметка

Яденето на храна със звезда Мишлен на " ръба на космоса " може да бъде действителност през идната година, в случай че френската компания Zephalto реализира, каквото е намислила.

Рискованото начинание за галактически туризъм, учредено от някогашния началник на полети Винсент Фарет д'Астиес, сега продава " билети с предварителна резервация " за идни пътувания в капсула под налягане, наречена Celeste, прикрепена към стратосферен балон .

Avec Zephalto, la croisière s’envole
— Le Point (@LePoint)
Тази капсула ще се издигне до надморска височина от 25 километра , позволявайки на гостите да се възхищават на закръглената Земя. Между невероятните гледки пасажерите ще пият и вечерят със жанр.

Билетите с предварителна резервация костват 10 000 евро (приблизително 10 900 долара) и дават опция на купувачите да резервират място, когато билетите бъдат пуснати в продажба.  Като цяло едно пътешестване със Celestе ще ви коства 120 000 евро (около 131 100 долара).

Зефалто споделя пред CNN Travel, че местата на борда на първите полети от края на 2024 година доникъде на 2025 година към този момент са заети и в този момент продават билети за предварителна резервация за средата на 2025 година и нататък.

Celeste дава обещание да транспорти шестима пасажери и двама водачи до оптималната надморска височина единствено за 90 минути със скорост от четири метра в секунда. След това капсулата ще се носи над Земята в продължение на три часа – задоволително време, с цел да се насладите на няколкостепенно меню и няколко чаши хубаво френско вино.

Congratulations to Wally, Oliver and Mark!
Who would you like to see in the first Zephalto flight?
— Zephalto (@zephalto)
Фарет д'Астиес споделя пред CNN Travel, че макар че опциите за храна и питиета на Celeste ще бъдат първокласни, " гледката и цялостното пътешестване остават централният фокус на предлаганото , което разрешава на гостите да оценят и да се насладят на хубостта на заобикалящата ги среда. "

Откакто Денис Тито, първият " галактически екскурзиант ", покори небето през 2001 година, малко на брой са тръгнали по стъпките му. Но през последните години високопоставени компании за галактически туризъм като SpaceX, Blue Origin и Virgin Galactic предприемат стъпки в тази сфера, обещавайки да трансфорат космоса в идващото място за отмора, което би трябвало да се посети.

Zephalto, учредена през 2016 година, не е единствената компания, която се надява да транспортира пасажери с първокласен балон с парещ въздух. Компанията от Флорида Space Perspective в момента приема резервации за своя галактически транспортен съд Neptune.

Струва си да се помни, че има огромна разлика сред пътешестване до орбиталното пространство – включващо нарушаващи гравитацията високоскоростни излитания с по-голяма дълготрайност – и до суборбиталното пространство, в което пасажерите са изложени за малко на безтегловност и панорама към космоса по време на полет до ръба на атмосферата , 60 благи над Земята.

Congratulations to for his flight!
At we are also making our dream come true
— Zephalto (@zephalto)
Тези капсули в действителност няма да достигнат суборбиталното пространство , само че въпреки всичко ще летят доста по-високо от естествен аероплан. Това значи страхотни гледки към Земята и звездите, само че без загуба на гравитация и съпътстващо чувство за безтегловност.

Фарет д'Астиес оприличава атмосферата в Celeste като пътешестване със аероплан, само че с по-невероятни гледки и първокласни трептения.  Интериорът на капсулата под налягане сега се възнамерява от френския дизайнер Джоузеф Диран. Дизайните към момента не са оповестени, само че Zephalto дава обещание, че ще излъчват " френски savoir-faire ".

Въпреки че бъдещите готвачи на Celeste към момента не са оповестени, концепцията е да има ротационна врата от кулинарни майстори, които ще имат свободата да избират какво да има в менюто . Zephalto държи на това " готвачите да могат да упражняват своя креативен лиценз и да персонализират преживяването на гостите, като предложат нещо, което е изтънчено и издигнато " – тъй че някои готвачи може да решат, че храненето би трябвало да се случи преди, а не по време на пътуването .

Zephalto споделя, че работи в тясно съдействие с френската галактическа организация CNES по плана и счита авиационната компания Airbus за един от своите сътрудници. Компанията споделя, че балонът, който се зарежда с хелий, ще би трябвало да има същите документи на Европейската организация за авиационна сигурност като търговски аероплан.

Zephalto споделя, че е приключил три пилотирани частични тестови полета, като различен е плануван за по-късно тази година, който би трябвало да премине през цялото пътешестване. Полетите ще бъдат отворени за хора от всички възрасти и не е належащо авансово образование.

Засега се възнамерява Celeste да излети от Франция, само че Zephalto се надява скоро да излезе на международно равнище.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР