XII-тият празник на брежанския кестен се провежда в едноименното село

...
XII-тият празник на брежанския кестен се провежда в едноименното село
Коментари Харесай

Оръдия на труда от 8 хилядолетия и сладкия ястия с кестен видяха и опитаха в полите на Пирин

XII-тият празник на брежанския кестен се организира в едноименното село от община Симитли, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.


Празникът се провежда от съдружие " Хора и обичаи " с ръководител Румяна Панова, взаимно с община Симитли. баба Катя Лулейска подготви за празника старовремски ястия: баници с кестен, сирене и праз, качамак.

„ Днес организираме 12-я празник на кестена, усеща настроението, приповдигнатият тонус на хората, сподели пред БГНЕС уредникът Румяна Панова.

Тя показа, че постоянно когато се организира празникът времето през месец октомври е прелестно.

„ Кестенът е едно наше извънредно благосъстояние, което вирее по скатовете на Пирин и отдаваме през днешния ден респект на предците ни, които са го запазили за нас, а ние имаме отговорността да го предадем на идващите генерации “, сподели Панова.


Тя напомни, че главната наша задача е да се грижим за кестена, макар че е диворастящ, а и боледувал в продължение на години, само че към този момент има тръгнали и нови кестени.

„ Приготвила съм старовремския ястия-баници, качамак, варени кестени, зелник “, главното ястие по наше време “, сподели 80-годишната Катерина Лулейска.

На постери бяха показани откритите артефакти от разкопките на неолитното населено място над Брежани, почнали през тази есен.

Проучването на неолитно населено място на 8 хилядолетия бе обект на изследвания от началото на месец септември. Обитавалите го земеделци сеели пшеница, ечемик, грах и леща, отглеждали овце, кози, говеда и прасета, и двете селища са опожарени.


На постерите бяха показани основите на домове, каменни тесли и длета, каменна гривна от шистова канара.

С тези принадлежности от канара античните хора добивали и обработвали дървесина.

Гостите от Делчево-Северна Македония изложиха до софрата на брежанските баби своите обичайни ястия, празникът е придружен с богата музикална стратегия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР