Xiaomi Corporation (Xiaomi или Групата; борсов код: 1810), компания за

...
Xiaomi Corporation (Xiaomi или Групата; борсов код: 1810), компания за
Коментари Харесай

Xiaomi отчита стабилен ръст на приходите и печалбите за третото тримесечие на 2021 г.

Xiaomi Corporation ( " Xiaomi " или " Групата " ; борсов код: 1810), компания за потребителска електроника и интелигентно произвеждане със смарт телефони и образован хардуер, свързани с платформата " Интернет на нещата " (IoT), разгласи своите неодитирани консолидирани резултати за тримесечието и полугодието, приключващи на 30 септември 2021 година

През третото тримесечие на 2021 година общите доходи на Xiaomi възлизат на 78.1 милиарда китайски юана (RMB), което съставлява нарастване от 8.2% по отношение на миналата година, растеж от 25,4% на годишна база. Повлияни от световната макросреда, както и от настроенията на пазара към софтуерния бранш в Китай през третото тримесечие, дълготрайните вложения на Xiaomi, оценени по цената на облагата или загубата през настоящия интервал, генерират неосъществени финансови загуби, които са имали доста въздействие върху чистата облага на Xiaomi. Независимо от това, рентабилността на главния бизнес на Xiaomi поддържа постоянен напредък. Xiaomi показва отличен бизнес модел и работа с общи доходи и чиста облага, поддържайки постоянен напредък.

Междувременно световните дейни консуматори на Xiaomi за 30 дни на MIUI надвишиха 500 милиона към 22 ноември 2021 година, отбелязвайки следващото достижение от тактиката на Xiaomi " Smartphone x AIoT ".

Финансови акценти за третото тримесечие на 2021 година:
Общите доходи на Xiaomi възлизат на 78.06 милиарда китайски юана (RMB), с 8.2% нарастване на годишна база; Брутна облага от почти 14.29 милиарда юана, с 40.6% растеж на годишна база; Печалбата след налози, некоригирана според МСФО, е 5.18 милиарда юана, с 25,4% нарастване на годишна база.
Xiaomi Corporation съобщи: " През третото тримесечие на 2021 година ние продължаваме да затвърждаваме нашата съществена тактика " Smartphone × AIoT " и да напредваме в пазара на премиум смарт телефони. Класирахме се на 1-во място по доставки на смарт телефони в 11 страни и райони. Продължихме да изследваме и да вкарваме нововъведения в продуктите и технологиите, с цел да подобрим в допълнение нашата конкурентоспособност премиум пазара. Приходите ни от интернет услуги доближиха нов тримесечен връх и ние продължаваме да влагаме в разработки, които са в основата на конкурентоспособността на нашите артикули. " Към 22 ноември 2021 година световните дейни консуматори на MIUI на Xiaomi за 30 дни надвишиха 500 милиона, затвърждавайки тактиката " Smartphone x AIoT ".

Анализ на представянето за тримесечието

Приходите от интернет услуги доближават рекордно високи тримесечни стойности

През третото тримесечие рентабилността на Xiaomi продължи да се ускорява, като приходите от интернет услуги доближиха 7,3 милиарда RMB, отбелязвайки нов тримесечен връх, което съставлява нарастване от 27,1% на годишна база. Маржът на брутната облага на сегмента на интернет услугите е 73,6%, с 13,1 процентни пункта по-висок от същия интервал на предходната година.

Междувременно световната интернет потребителска база на Групата продължи да се уголемява бързо през третото тримесечие. Към 22 ноември 2021 година световните дейни консуматори на MIUI за 30 дни надвишиха 500 милиона за първи път, отбелязвайки още един значим стадий за световната агресия на Xiaomi. През септември 2021г. те набъбнаха с 32,0% на годишна база до 485,9 милиона, измежду които броят на потребителите в континентален Китай набъбна до 127,3 милиона, годишно нарастване от 16,4% и чиста облага за четвърто следващо тримесечие. През септември 2021 година потреблението на глобалнии смарт тв приемници на Xiaomi и Xiaomi Box набъбна с 33,0% на годишна база. Към 30 септември 2021 година броят на платените телевизионни клиенти на Групата е 4,7 милиона, което е нарастване с 13,5% на годишна база.

През третото тримесечие на 2021 година приходите от реклама на Xiaomi доближиха 4,8 RMB, растеж от 44,7% по отношение на миналата година, който се дължи главно на разширението на потребителската база, по-високия % консуматори на първокласни смарт телефони и по-големите благоприятни условия за монетизация. Приходите от игри на Xiaomi доближиха 1,0 милиарда RMB, увеличавайки се с 25,0% на годишна база заради мощното показване на висококачествените нови игри и по-високите междинни доходи от игри за консуматори ( " ARPU " ), задвижвани от премиум и гейминг смарт телефони. Приходите на Xiaomi от други услуги с добавена стойност възлизат на 1,6 милиарда RMB през третото тримесечие. През второто тримесечие на тази година платформата за електронна търговия Youpin на Xiaomi показа новата си потребителска марка Life Element, която предлага необятна гама от висококачествени ежедневни артикули на конкурентни цени. Съвсем неотдавна, през ноември 2021 година, Youpin също започва своята система за заплащане за участие UP, с цел да усъвършенства непрекъснато преживяването при онлайн извършване на покупки за своите консуматори.

През третото тримесечие на 2021 година приходите от интернет услуги в чужбина на Xiaomi са се нараснали със 110,0% на годишна база до 1,5 милиарда RMB, което съставлява 19,9% от общите доходи от интернет услуги, отбелязвайки нов тримесечен връх. В бъдеще ще продължи да се уголемява и задълбочава съдействието с световните бизнес сътрудници на Групата и интензивно да се изследвт нови оферти за интернет услуги на задграничните пазари.

Xiaomi продължава уговорката си да влага в проучвания и разработки, което покачва главната конкурентоспособност на продуктите на компанията. През първите три тримесечия на 2021 година кумулативните разноски за проучвания и разработки на Групата доближиха 9,3 милиарда RMB, което съставлява нарастване от 51,4% на годишна база. През септември 2021 година компанията показа смарт очила Xiaomi, които могат да се похвалят с визуализиран информативен екран и интерактивни функционалности. През ноември 2021 година Xiaomi пусна технология Loop LiquidCool, която усъвършенства разсейването на топлината на смарт телефона при продължителна приложимост. Към 30 септември 2021 година екипът за проучвания и разработки на Xiaomi наброява общо 13 919 души, което съставлява повече от 44% от общия брой чиновници.

Силни доходи от задграничните пазари и първо място при доставките на смарт телефони в 11 страни и райони

Приходите на Xiaomi от задграничните пазари доближиха 40,9 милиарда RMB през третото тримесечие на 2021 година, което съставлява 52,4% от общите доходи. Въпреки световния дефицит на основни съставни елементи, Xiaomi затвърди пазарната си позиция посредством усъвършенстване на разпределението на ресурсите на световния пазар и подсилване на своите канали в сходство с локалните пазарни условия. Според Canalys пазарният дял на Xiaomi при доставките на смарт телефони през третото тримесечие се подрежда преди всичко в 11 страни и райони и измежду първите пет в 59 страни и райони в международен мащаб.

Xiaomi продължи да затвърждава наличието си на световния пазар през третото тримесечие. Според Canalys през третото тримесечие на 2021 година Xiaomi се класира на второ място в Европа с пазарен дял на смарт телефони от 21,5%. В Западна Европа пазарният дял на смарт телефоните на Xiaomi доближи 17,0% и се подреди измежду първите три във връзка с доставките; в Централна и Източна Европа Xiaomi се класира на второ място с 28,7% пазарен дял. През третото тримесечие на 2021 година Xiaomi продаде над 6,8 милиона смарт телефона посредством операторски канали на задграничните пазари, като се изключи Индия, което съставлява нарастване от над 130% на годишна база. Според Canalys пазарният дял на смарт телефони Xiaomi в каналите на операторите в Западна Европа се е нараснал от 4,6% през третото тримесечие на 2020 година до 13,0% през третото тримесечие на 2021 година

В същото време Xiaomi продължи да ускорява своята конкурентоспособност на нововъзникващите пазари. Според Canalys през третото тримесечие на 2021 година пазарните дялове на Xiaomi в Латинска Америка, Близкия изток и Африка доближават надлежно 11,5%, 16,3% и 7,3%. Освен това, Xiaomi резервира позиция № 1 по доставките на смарт телефони в Индия за 16-то следващо тримесечие.
 Снимка 555016
Доставките на смарт телефони през третото тримесечие се класират на 3-то място в международен мащаб с непрестанен прогрес на премиум пазара

През третото тримесечие на 2021 година, макар световния дефицит на основни съставни елементи, доставките в международен мащаб на смарт телефони на Групата доближиха 43,9 милиона. Според Canalys през третото тримесечие на 2021 година световните доставки на смарт телефони се подреждат на трето място с пазарен дял от 13,5%. Приходите от смарт телефони възлизат на 47,8 милиарда RMB с брутен марж от 12,8% и нарастване от 4,4 процентни пункта на годишна база.

Стратегията за сегментиране на потребителите на Xiaomi и новите артикули разрешиха на Групата да разшири своята потребителска база. За доста от новите смарт телефони, стартирани тази година, над половината от потребителите са нови за Xiaomi. Компанията показа серия Xiaomi Civi през септември 2021 година, която беше добре призната от потребителите.

През първите три тримесечия на 2021 година световните доставки на смарт телефони на Xiaomi на цена от или над 3000 RMB в континентален Китай и 300 евро, или еквивалент, на задграничните пазари, възлизат на почти 18 милиона, което съставлява повече от 12% от общите доставки. На задграничните пазари общите доставки на смарт телефони на цена от или над 300 евро, или еквивалент, набъбнаха с повече от 180% на годишна база през третото тримесечие, главно в Латинска Америка, Западна Европа и Близкия изток.

Стратегията " Smartphone x AIoT " продължава, работи се в посока за разгръщане на магазинната мрежа

Приходите в сегмента на Xiaomi IoT и начин на живот артикули бяха 20,9 милиарда RMB през третото тримесечие на 2021 година, увеличавайки се с 15,5% на годишна база. Приходите на Групата от задграничните пазари за IoT и начин на живот артикули доближиха нов връх, макар провокациите в логистиката на морския превоз в чужбина през това тримесечие.

През третото тримесечие, обратно на фона на годишния спад в размера на продажбите на тв приемници в международен мащаб, световните доставки на смарт тв приемници на Xiaomi доближиха 3,0 милиона с нарастване на приходите от 19,5% по отношение на миналата година. Според All View Cloud ( " AVC " ), доставките на тв приемници на Xiaomi се подреждат преди всичко в континентален Китай за 11-то следващо тримесечие и измежду първите пет в международен мащаб през третото тримесечие на 2021 година

Освен това, Xiaomi разшири своите премиум категории интелигентни домашни уреди, с цел да помогне на потребителите да основат здравословна и удобна среда за живот. През третото тримесечие Xiaomi стартира интелигентни домашни уреди, в това число образован ледник Xiaomi 550L с четири порти и пералня Xiaomi Mini.

AIoT платформата на Xiaomi продължава да се уголемява. Към 30 септември 2021 година броят на обвързваните IoT устройства (с изключение на смарт телефони, таблети и лаптопи) на AIoT платформа за първи път надвиши 400 милиона. Броят на потребителите с пет или повече устройства, свързани към AIoT платформата (с изключение на смарт телефони, таблети и лаптопи), надвиши 8 милиона.

Тази година Xiaomi форсира разрастването на магазинната си мрежа и в допълнение затвърди водачеството си в онлайн каналите, като в същото време разшири бързо и тези офлайн. Към днешна дата общият брой на магазините на Xiaomi в континентален Китай надвишава 10 000. Xiaomi чака още по-голямо разгръщане и нахлуване на пазари с по-нисък клас, което ще разреши на Групата да обслужва повече консуматори в континентален Китай.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР