XХIII Народен събор за ваяшки и други народни певци и

...
XХIII Народен събор за ваяшки и други народни певци и
Коментари Харесай

Над 200 певци и инструменталисти участваха в XХIII народен събор „ГЕРМЕТО 2022“ 


XХIII Народен събор за ваяшки и други национални артисти и свирачи „ Гермето 2022 “ събра в събота – 6 август, над 200 артисти и инструменталисти. В едноименната околност край с. Голица те бяха посрещнати от кмета на община Долни чифлик Красимира Анастасова, която откри събора. Г-жа Анастасова напомни, че съборът е стартирал през към този момент далечната 1956 година, като от 2006 година към този момент има нова цел – събирането, съхраняването и популяризирането на ваяшкия фолклор.
„ Вайковският фолклор постоянно е представлявал интерес за фолклористите и в по-голямата си част е обработен от огромните композитори и хореографи като проф. Филип Кутев, акад. Николай Кауфман, Данчо Радулов и проф. Петър Ангелов и доста други Всяка година тази историческа област се оглася от присъщите песни и свирни. Участници и посетители се любуват на песни и танци от вайковския край. Специално желая да поздравя и нашите специфични участници от побратименото ни село Криничное в Украйна. Зная какво значи за вас да бъдете през днешния ден тук в тези сложни за страната ви времена. Не забравяйте, че тук постоянно ще бъдете измежду другари и че сте част от нас! “ С тези думи госпожа Анастасова пожела на всички участници здраве, триумфи и креативно дългоденствие, а на журито – ползотворна работа.
Съборът резервира ваяшкия фолклор и го предава на поколенията. Той се реализира под патронажа на кмета на община Долни чифлик и с общителното подпомагане на Министерството на културата. Организатори са община Долни чифлик, кметство – с. Голица, НЧ „ Христо Ботев – 1928 година “ – с. Голица, и НЧ „ Изгрев – 1919 “ – гр. Долни чифлик. Тази година в журито бяха Миглена Панайотова, Йордан Иванов и Любчо Петров.
Съборът мина при съблюдаване на отдалеченост и противоепидемични ограничения от гостите. Той бе открит с осъществяванията на групата за достоверен фолклор при НЧ „ Христо Ботев – 1928 “ в с. Голица. Тази година участниците бяха по-малко спрямо други години, защото по същото време се организира и националният фолклорен фестивал в Копривщица, като част от съставите от общината и възможни посетители избраха да отидат там.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР