X, онлайн платформата, известна преди като Twitter, е с най-голям

...
X, онлайн платформата, известна преди като Twitter, е с най-голям
Коментари Харесай

ЕС: Висок процент на дезинформация в платформата X на Мъск

X, онлайн платформата, известна преди като Twitter, е с максимален дял на дезинформация измежду обществените мрежи, прегледани в границите на пилотен разбор на Европейски Съюз, съобщи почитан чиновник, съобщи Агенция Франс Прес.


Анализът, осъществен в продължение на три месеца в страните от Европейски Съюз - Испания, Полша и Словакия, разкри, че X надалеч не дава отговор на условията на кодекса на Европейски Съюз за практическите стандарти за битка с дезинформацията, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

Twitter беше една от десетките компании, ръководещи обществени медийни мрежи, които се причислиха към доброволния кодекс на практиката, когато той беше въведен през 2018 година

Но откакто беше поета от Илон Мъск, който я преименува на X, компанията се отдръпна от кодекса на Европейски Съюз.

" X, някогашният Twitter, който към този момент не е в обсега на кодекса, е платформата с най-голямо съответствие на изявленията с погрешна и дезинформационна информация ", сподели Йоурова.

Тя приказва, откакто 44-те компании, които към момента са се включили към кодекса на практиката - измежду тях са компанията майка на Фейсбук Meta, притежателят на YouTube Гугъл и китайският TikTok - предадоха първите си цялостни отчети за спазването на кодекса.

Макар и на непринуден принцип, аспектите на кодекса са в основата на части от новото законодателство на Европейски Съюз, известно като Закон за цифровите услуги, който влезе в действие предишния месец и който заплашва с големи санкции в размер до шест % от международния оборот за фирмите, за които се откри, че го нарушават.

" Г-н Мъск знае, че не може да се освободи от отговорност, в случай че напусне кодекса на практиките, тъй като в този момент Законът за цифровите услуги се ползва напълно ", сподели Йоурова.

" Моето обръщение за Twitter е: би трябвало да спазвате твърдия закон (DSA). Ние ще следим какво вършиме ", сподели тя.

Борбата на Европейския съюз против дезинформацията придобива все по-голямо значение с повишаването на осведомеността за опитите на Русия да повлияе на европейското публично мнение, до момента в който води война в Украйна.

Брюксел желае онлайн платформите да работят интензивно за ограничение на дезинформацията преди изборите за Европейски парламент, които ще се проведат през юни идната година.

Рискът, който съставляват съветските онлайн тактики, е " изключително сериозен ", съобщи заместник-председателят на Комисията.

" Руската страна се е присъединила във войната на концепциите, с цел да замърси нашето осведомително пространство. "

Тя съобщи, че сред януари и април Гугъл е прекратила повече от 400 канала в YouTube, забъркани в " интервенции за въздействие ", свързани с съветската страна, и е премахнала реклами от 300 уеб страницата, свързани с съветски пропагандни организации.

Проверките на обстоятелствата в TikTok на къси видеоклипове на съветски, украински и беларуски език също са довели до премахването на 211 реклами, сподели тя, а търсачката Bing на Microsoft е намалила рейтинга на " съмнителна информация " при стотици хиляди запитвания, свързани с войната.

Тя съобщи, че е почнала работа и по защитни ограничения за попречване на всеобщото разпространяване на дезинформация посредством генеративен изкуствен интелект преди европейските избори.

Йоурова добави, че скоро ще се срещне с представители на OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР