Woolgathering е магазин за специални ръчно багрени прежди и място

...
Коментари Харесай

Ново място: Woolgathering by Five Yarns

Woolgathering е магазин за специфични ръчно багрени прежди и място за събиране на фенове на плетивото. Негова собственичка е Дария Гутник. Казва, че е единствената представителка на Балканите от така наречен indie dyers - самостоятелни бояджии, който багрят ръчно преждите си.

Плете от тийнейджърските си години. В началото се учела от страниците на списание " Верена ", а през днешния ден черпи ентусиазъм най-вече от интернационалната обществена платформа на обществото на плетачите Ravelry и милионите дизайнери и съидейници, които споделят опит там. Там научава за единия от идолите в плетенето - американеца Стивън Уест, чиито шалове доста обича да плете. Именно в Ravelry през 2015 година за пръв път се среща със актуалните трендове на ръчно боядисване на преждата, като първоначално счита, че това е просто мода, само че виждайки, че не отминава бързо, през 2016 година отваря онлайн магазин за собствен личен бранд ръчно багрени прежди - 5 Yarns, в платформата за продажба на занаятчийски артикули Etsy.
Автор: Цветелина Белутова
Преди да се посвети напълно на плетенето, Дария е била шампионка по боулинг, има и 18-годишен опит в софтуерна компания. Но през всички тези години плетенето остава огромната й пристрастеност и средство за релаксиране. След като я редуцират от работа, тя взема решение да стартира личен бизнес, обвързван с нейното занимание.

Woolgathering, където се организират работилници по плетене, отваря през 2019 година Кръстено е на списанието, което " бабата на актуалното плетене " Елизабет Цимерман от Англия, издава от 1958 година насам.

В магазина Дария дава самостоятелни съвещания по плетене (15 лева на час, материалите не влизат в цената) и оказва помощ на искащите да научат нова техника или да изплетат нещо съответно (научаваме, че най-трудният цвят за плетене е черното). Най-ценното, с което може да бъде потребна, е разчитането на моделите на плетките, кодирани по избран метод.
Автор: Цветелина Белутова
Дария изяснява, че в България се практикува повече така наречен източен жанр на плетене, до момента в който на всички места в Европа е публикуван западният или немски жанр, което зависи от влизането в бримката (от предната или от задната й страна, и надлежно замятането - по часовниковата стрелка или обратно). Това обърква доста от хората, които се пробват да " разчетат " моделите, само че не съумяват. Според Дария другата постоянно срещана компликация за феновете на плетенето у нас е неналичието на задоволително книги и видеа на български, както и това, че обществото на плетачите няма задоволително сбирки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР