Wiredза проучване, което показва, че социалната мрежа на Марк Зукърбърг

...
Wiredза проучване, което показва, че социалната мрежа на Марк Зукърбърг
Коментари Харесай

Психология на лайковете: Защо Facebook знае за вас повече, отколкото вие самите

Wiredза изследване, което демонстрира, че обществената мрежа на Марк Зукърбърг преценя по-добре нашата персона и темперамент от фамилията, приятелите и даже самите нас.

Ето главните му открития:

1. Ако сравните лайковете във Фейсбук с отговорите на самите хора, както и на техните близки, на въпроси за тях самите (какво харесват и какво не), тогава се оказва, че лайковете дават по-точна визия за персона. По-точно, не самите лайкове, а заложеният логаритъм, който планува какво още ще харесате.

2. Алгоритъм, основан на лайкове, може по-точно да планува освен пристрастености или оценки на хората, само че и дейностите им: да вземем за пример какъв брой алкохол ще изпият през идната седмица.

3. Компютърът предвижда по-лесно, тъй като не обръща внимание на повърхностните условия, към които самите ние постоянно се вкопчваме прекалено много, когато съдим за себе си и другите (външен тип, възраст, пол и т.н.). Тоест предразсъдъците не му пречат.

4. В същото време създателите вършат ангажимента, че има ограничаване за това, което компютърът знае или може да оцени. Например, логаритмите още дълго време няма да се научат да правят оценка съответно такива елементи като изражение на лицето или интонация. Възможно е също по този начин да им е по-лесно да плануват държанието на младежите - главната публика на същия Фейсбук. Като цяло може би е прекомерно рано да се страхувате от всезнаещи машини (а може би към този момент си заслужава).

Самото проучване можете да видите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР