[wikimapia.org] Още по темата Цветомир Цанов: В България се шият

...
[wikimapia.org] Още по темата Цветомир Цанов: В България се шият
Коментари Харесай

Фабриката на "Тренд фешън текстил" в Раковски поиска обявяване в несъстоятелност

[wikimapia.org] Още по тематиката
Цветомир Цанов: В България се шият съвсем всички европейски марки

Главният помощник, лекар по стопанска система в катедра " МИО и бизнес " в УНСС пред " Капитал "
20 авг 2017
Леката промишленост през 2016: В търсене на нови пазари

Фирмите в бранша са умерени оптимисти поради свитото европейско търсене
5 яну 2016 На 11 април шивашката компания " Тренд модерно текстил " в гр. Раковски е подала в Окръжния съд в Пловдив искова молба за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност. Компанията е благосъстоятелност на Trend Fashion Textil GmbH – Австрия, и създава трикотажни дрехи по поръчка на сътрудници от Западна Европа.

Инспекцията по труда ревизира

В резултат на решението за затваряне на предприятието ще бъдат закрити 238 работни места. Шивачките от компанията към този момент сигнализираха, че не са им изплатени заплатите за март и потърсиха подпомагане от омбудсмана Мая Манолова.

На 13 април контролните органи на Инспекцията по труда в Пловдив са почнали инспекция в шивашкото дружество, излиза наяве от публично прессъобщение на институцията. Проверяващите са открили, че за март възнагражденията е трябвало да бъдат изплатени до 15 април и са връчили призовка на представител на работодателя да даде на 17 април в Инспекцията по труда документи, свързани с изплащането на трудовите хонорари. Според прессъобщението " такива не са предоставени, като лицето за контакт е обяснило, че е болно ".

" Инспекцията по труда продължава дейностите за връчване в границите на закона на наложително за осъществяване наставление за погашение на дължимите хонорари в избрани периоди и търсене на административно-наказателна отговорност. Контролните органи на Агенцията ще продължат да наблюдават случая и да подхващат всички дейности в границите на своята подготвеност, с цел да бъдат предпазени правата на работещите ", се твърди в формалното прессъобщение.

От инспекцията напомнят, че, в случай че съдът излезе с решение за оповестяване на сдружението в неплатежоспособност, " служащите и чиновниците ще имат право да се извърнат към Фонда за обезпечени вземания за погашение на неизплатени от работодателя трудови хонорари и компенсации ".

На загуба

Мотивите за затваряне на предприятието не са ясни, защото нито един представител на компанията до момента не е коментирал настояването за оповестяване в неплатежоспособност, а телефоните на компанията в България не дават отговор. " Капитал " направи опити по телефон и мейл да се свърже с централата в Австрия, само че и от там нямаше отговор.

От информацията в Търговския указател излиза наяве, че " Тренд модерно текстил " е австрийска благосъстоятелност, централата е в Гьотцис, а регистрирацията в България е в Кричим. Българското сдружение работи главно за компанията майка в Австрия и за френската " Льофлер " и през 2016 е произвело 301 хиляди броя дрехи.

От оповестените доклади за активността (последният е за 2016 г.), се вижда, че компанията работи на загуба, която пораства - за 2014 година е 1.333 млн. лева, а през 2016 година - 1.7 млн. лева Собственият капитал е негативен.

Приходите на предприятието също падат – от 5.768 млн. лева през 2014 до 4.1 млн. лева за 2016 година В отчета за активността за 2016 този тренд се изяснява с " пониженото ползване на европейския пазар на профилирани спортни дрехи ".

Намалява и броят на заетите – през 2014 те са 411 съгласно доклада, а през 2016 – 281. В същото време отговорностите на сдружението порастват и доближават 5.658 млн. лева за 2016, като те са най-големи към компанията майка (над 4.6 млн. лева.). Разходите за заплати през 2016 също се подвигат до 2.659 млн. лева за 2016 година (за 2015 са били 2.598 млн. лева.).

От отчета за активността за 2016 година излиза наяве, че " настоящата ликвидност на сдружението е влошена, само че управлението на компанията майка е заявило продължаващата си финансова поддръжка за сдружението ". Очевидно тази поддръжката към този момент не е настояща, откакто година по-късно компанията изиска оповестяване в неплатежоспособност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР