Westinghouse Electric Company (WEC) подписа меморандуми за разбирателство със 17

...
Westinghouse Electric Company (WEC) подписа меморандуми за разбирателство със 17
Коментари Харесай

Уестингхаус с ключова стъпка за България

Westinghouse Electric Company (WEC) подписа меморандуми за съгласие със 17 съществени български доставчици за взаимно присъединяване при построяването на предстоящите нови нуклеарни енергоблокове с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ " Козлодуй "  в Северна България и на други площадки в района. Това значимо събитие се провежда като продължение на извършения през февруари тази година симпозиум в София и е в сходство с дълготрайния ангажимент на Westinghouse да уголемява веригата си от локални снабдители.

Подписаните меморандуми за съгласие обрисуват капацитета за произвеждане на основни съставни елементи, в това число огромни структурни модули, кранове, топлообменници и съдове под налягане, както и даване на разнообразни инженерни, транспортни, консултантски и строителни услуги. Доставчиците, с които се подписаха съглашения, са: " Атоменергоремонт " АД; " Булмашинъри Ентърпрайсис " ООД; " Бюро Веритас България " ; " Централна енергоремонтна база " ЕАД; " ЕЛИЯ " АД; " Енергоремонт-Гълъбово " АД; " Химмаш " АД; " Industrial Parts " ЕООД; " КМС " АД; " Краностроене Инженеринг " ЕООД; " МТГ-Делфин " АД; " ПОДЕМКРАН " АД; " Tia Logistics " ЕООД; " ТМ ИНОКС " ЕООД; " Биомашиностроене " АД; " Булармекс-ИК " АД и " Микромет " АД.

" Привличането на локални компании и обезпечаването на оптималната локализация в плана за създаване на нова нуклеарна мощ с технологията AP1000 на площадката в Козлодуй продължава да бъде наша съществена цел ", заяви Петьо Иванов, изпълнителен шеф на " АЕЦ Козлодуй – Нови мощности ". " Щастливи сме от наличието ни на днешното събитие и от привличането на тези водещи локални снабдители към плана. Подписването на днешните съглашения ни доближава с още една стъпка към построяването на нова нуклеарна мощ в България с потребление на най-модерната технология и акцентира икономическото влияние, което планът ще има за нашата страна и общество. Очакваме тези български компании да станат сериозна част от международната верига за доставки на Westinghouse, и по-специално за всички планове за създаване на нови нуклеарни мощности, които Westinghouse възнамерява да осъществя в Европа. "

" Westinghouse има изцяло структурирана верига от снабдители по целия свят и през днешния ден сме щастливи да я разтеглим с водещи компании от България, с цел да подсигуряваме сполучливото внедряване в последна употреба на два енергоблока с технологията AP1000® на площадката в Козлодуй ", каза Дейвид Дърам, президент " Енергийни системи " в Westinghouse. " Разширяването на нашата верига от локални, квалифицирани снабдители, в допълнение към основния прогрес, който реализираме при осъществяването на контракта за предварителни инженерни действия за създаване на нова нуклеарна мощ на площадка Козлодуй, са значими стъпки, които ще ни оказват помощ да проправим пътя към обезпечаване на чисто енергийно бъдеще в България за генерации напред. "

През юни 2023 година Westinghouse подписа контракт за предварителни инженерни действия (Front-End Engineering & Design, FEED) с " АЕЦ Козлодуй – Нови мощности ", а през месец октомври 2023 година подписа меморандуми за съгласие с 5 други български компании за взаимно присъединяване при идното създаване на нови нуклеарни енергоблокове на площадка " Козлодуй " и в други страни от Европа. Обхватът на тези меморандуми включва планиране и доставка на системи за надзор и ръководство (СКУ), на системи за радиационен мониторинг и други услуги.

AP1000 е единственият нуклеарен реактор от потомство III+, внедрен в последна комерсиална употреба, който употребява изцяло пасивни системи за сигурност, който е с модулен дизайн на структурата и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe. В Съединени американски щати, на площадката на АЕЦ " Vogtle " в Джорджия, първият енергоблок с технологията AP1000 е към този момент въведен в последна, комерсиална употреба, като се планува вторият енергоблок с тази технология да влезе в употреба през второто тримесечие на 2024 година Други четири реактора с технологията AP1000 през днешния ден слагат върхове по експлоатационна успеваемост в Китай, като там сега се построяват още осем реактора със същата технология. AP1000 към този момент бе определена и за нуклеарните стратегии в Полша, Украйна и България, и също по този начин е обект на интерес от създаване на доста други площадки в страни от Централна и Източна Европа, Обединеното кралство, Индия и Съединените американски щати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР