Пациентите на Wegovy са отбелязали 20% намаление на сърдечно-съдовите рискове, казва производителят на лекарства

...
Wegovy, едно от нов клас лекарства, използвани за отслабване, намалява
Коментари Харесай

Wegovy, едно от нов клас лекарства, използвани за отслабване, намалява риска от сериозни сърдечни инциденти като инфаркти с 20% при наднормено тегло и затлъстяване възрастни в голямо изпитване, според неговия производител.

Производителят на лекарства Novo Nordisk във вторник съобщи резултатите от ново проучване, което проследява повече от 17 000 възрастни на възраст над 45 години, които са с наднормено тегло или затлъстяване и имат сърдечно-съдови заболявания но без анамнеза за диабет.

Проучването показа, че инжекциите Wegovy веднъж седмично намаляват вероятността от инфаркти, инсулти и сърдечно-съдови смъртни случаи сред участниците в проучването с 20%. Това представлява по-добър резултат от очакванията на анализаторите и констатациите могат да дадат силен аргумент за застрахователите да покрият новото лекарство за отслабване, въпреки високата му цена, съобщи Ройтерс.

проучването показва, че пациентите, приемащи семаглутид, са загубили 15% от телесното си тегло за 68 седмици.

Това последно проучване показва, че семаглутидът може да намали рисковете на пациентите от сърдечни инциденти, които са по-чести при хора с наднормено тегло и затлъстяване. Затлъстелите възрастни са с 28% по-склонни да развият сърдечни заболявания в сравнение с възрастните със здравословен индекс на телесна маса, дори когато им липсват други рискови фактори, показва проучване от 2018 г.

Колко струва Wegovy?

Въпреки това, някои застрахователи не бързат да покрият семаглутид.

Wegovy може да струва $1350 на месец, според telehealth и уебсайт с купони за рецепта GoodRx. Това е стотици долари повече от по-традиционните лекарства за отслабване като орлистат.

Някои застрахователи плащат десетки милиони долари на месец за семаглутид, тъй като на повече американци се предписват лекарствата, съобщи Wall Street Journal.

Това накара някои работодатели, като University of Texas System, да прекратят покритието на Wegovy за лица, обхванати от техните здравни планове, според Journal. Други работодатели въвеждат ограничения на покритието, за да се справят с нарастващите цени на лекарствата.

Опасения относно безопасността на семаглутид 

Обществените опасения относно безопасността на лекарството също могат да бъдат пречка за по-широкото му приемане, тъй като лечение от първа линия срещу затлъстяване. Пациенти, които са приемали Wegovy и други лекарства, базирани на семаглутид, са имали неприятни, а понякога и опасни странични ефекти, като хронична коремна болка и хипогликемия.

По-рано този месец адвокатска кантора за телесни повреди заведе дело срещу производителите на Ozempic, Wegovy и Mounjaro, твърдейки, че производителите на лекарства не са предупредили пациентите, че лечението може да причини гастропареза, болезнено състояние, при което храната се бавно да се движи през стомаха.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР