[weforum.org] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед

...
[weforum.org] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

Конкурентоспособността на България леко се подобрява

[weforum.org]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Класирането на България през годините
2011 - 74-то място от 142 страни
2012 - 62/144
2013 - 57/148
2014 - 54/144
2015 - 54/140
2016 - 50/138
2017 - 49/137 Още по тематиката
България остава предпоследна по нововъведения в Европейски Съюз

Страната има по-добри резултати при поръчките за търговски марки, само че финансирането става по-голям проблем
21 юни 2017
Докладът на Световния стопански конгрес:

България още не е почнала преход към " стопанска система на нововъведенията "

Страната се изкачва с 4 места и е 50-а в тазгодишната ранглиста за конкурентоспособност, само че не усъвършенства значително резултата си
12 юни 2017
Конкурентоспособността на стопанската система се е влошила за 10 години

Българските политици и мениджъри не са съумели да я подобрят за времето на участие в Европейски Съюз, демонстрира изследване на швейцарския институт за развиване на ръководството
31 май 2017
България – стабилно в групата на " скромните иноватори "

Според отчета " Иновации.БГ " застоят и съзнателното безучастие водят до закъснение на страната ни
11 яну 2017
България става малко по-конкурентна

Корупцията и неналичието на съответно подготвени фрагменти са измежду главните проблеми на бизнеса в страната съгласно отчета на Световния стопански конгрес
28 сеп 2016 България се изкачва с една позиция в Глобалния показател по конкурентоспособност на Световния стопански конгрес (WEF) до 49-ото място от общо 137 страни, включени в подреждането. Последното издание на отчета е основано на данни от 2016 година

Представянето на страната се усъвършенства за шеста поредна година – от 74-то място през 2011 година (виж графиката). България изпреварва по конкурентоспособност няколко страни от Европейски Съюз – Латвия (54-то място), Словакия (59-о), Унгария (60-о), Кипър (64-то), Румъния (68-мо), Хърватия (74-то), Гърция (87-мо).

Основният фактор, който способства за лекото нанагорнище на България в класирането, е подобряването на макроикономическата среда, като въздействие оказва и подобряването на отбраната на вложителите. Същевременно обаче страната бележи лек спад по останалите индикатори като институции, инфраструктура и опазване на здравето и начално обучение.

Средата за бизнеса

Класацията на WEF е основана на 114 знака, разграничени в 12 групи, които дефинират продуктивността на страните и евентуалния им разцвет. По всеки от тях страните получават оценки от 1 (най-зле) до 7 (най-добре), въз основата на които се образува и крайният резултат – също от 1 до 7. В последното издание на проучването финалната оценка на България е 4.46, като се усъвършенства леко по отношение на постигнатите преди година 4.44. За съпоставяне, оценката на водача в класацията – Швейцария, е 5.86.

Традиционно най-слабо е представянето на България при индикаторите, отчитащи активността на институциите – измежду тях са да вземем за пример независимостта на правосъдната система (108-мо място), прозрачността на активността на държавното управление при определянето на политики (107-мо), битката с проведената престъпност (119-о), отбраната на собствеността (120-о) и на интелектуалната благосъстоятелност (125-о). Особено едва е представянето и при някои от знаците във връзка с успеваемостта на трудовия пазар – като способността на страната да притегля (118-о) и да задържа (119-о) гении или успеваемостта на данъчното облагане върху тласъците за работа (98-мо), а също по този начин и при знаци за успеваемостта на пазара на артикули – като нужното време за започване на бизнес (103-о място) и успеваемостта на антимонополните политики (85-о).

Сред индикаторите, при които страната регистрира най-хубави резултати, са бюджетният баланс (6-о място) и държавният дълг (20-о), отбраната на вложителите (13-о), софтуерни знаци като широколентовия интернет достъп (26-о), клиентите на мобилни (32-ро) и закрепени (41-во) широколентови интернет услуги.

Неефективната държавна администрация е и едно от главните провокации, посочени от фирмите за правенето на бизнес в България. На челна позиция в това нареждане остава корупцията, а измежду най-негативните фактори се подреждат данъчното облагане, неприятните работни привички на чиновниците и неналичието на задоволително квалифицирана работна ръка като цяло, както и усложненият достъп до финансиране (виж графиката).

Традиционните водачи

За поредна година отпред на класацията остава Швейцария, а челната тройка също обичайно се добавя от Съединени американски щати и Сингапур, които тази година разменят позициите си спрямо предходната. В топ 10 също няма нови имена, а единствено леки разбърквания (виж таблицата). Акцент в тазгодишното издание на проучването е продължаващата некадърност на политическите водачи да вкарат в ход нужните промени, които да поддържат конкурентоспособността на страните и да допринесат за повишението на продуктивността на стопанските системи. Това съгласно създателите е и главната причина 10 години след световната финансова рецесия вероятностите за стабилно възобновяване на стопанските системи да остават под риск.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР