Wall Street Journal публикува в петък проект за мирно споразумение

...
Wall Street Journal публикува в петък проект за мирно споразумение
Коментари Харесай

Wall Street Journal публикува проект на споразумение между Русия и Украйна от април 2022 г

Wall Street Journal разгласява в петък план за спокойно съглашение сред Русия и Украйна, който беше разискван през април 2022 година - след договаряния сред съветската и украинската делегация, които се организираха в края на март в Истанбул.
Документът, който изданието проучва, е с дата 15 април 2022 година, т.е. след визитата в Киев на тогавашния английски министър председател Борис Джонсън, който съветските управляващи упрекнаха в нарушение на споразуменията.
Проектът по-специално включва ангажимент на Украйна да се откаже от стремежите си да се причисли към НАТО и да резервира безпристрастен статут. В същото време документът не съдържа възбрана за присъединение на Украйна към Европейски Съюз.
В текста се приказва и за редуциране на украинската войска до избран размер, само че страните имаха разнообразни визии за какъв брой. Русия настояваше за нейната бройка от 85 хиляди военнослужещи, 342 танка, 519 артилерийски оръдия, Украйна се съгласи на 250 хиляди военнослужещи, 800 танка и 1900 артилерийски оръдия.
Имаше и възбрана за разполагане на задграничен боен личен състав и оръжия, в това число ракети, в Украйна.
Документът също по този начин предвиждаше запазването на анексирания Крим под контрола на Русия, без формален отвод от суверенитета над него от Украйна. Бъдещето на части от Донецка и Луганска област, които до 24 февруари 2022 година бяха под съветски надзор, трябваше да бъде несъмнено по време на договаряния сред президентите на двете страни. В документа не се приказва за статута на други територии, окупирани от Русия - по-рано неведнъж се посочваше, че той планува евакуиране на съветските войски оттова и връщане на териториите под контрола на Украйна.
Русия изложи редица други претенции, с които Украйна не се съгласи. Ставаше дума за разширение на формалната приложимост на съветския език в Украйна, за отвод от следствия на хипотетични военни закононарушения в Украйна и за унищожаване на всички наказания. Киев също не се съгласи някоя от страните-гаранти на сигурността на Украйна (което трябваше да включва и Русия) да има право на несъгласие: Киев смяташе, че това може да даде на Русия независимост за нова експанзия в бъдеще.
Според WSJ договарянията са траяли до юни 2022 година и са спрени по самодейност на Украйна. По-рано Москва твърдеше, че договарянията са завършили през април.
Коментирайки обявата, представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че Москва не би желала документът да бъде обществено притежание и че в този момент, в случай че мирните договаряния се възобновят, изискванията на Русия ще бъдат разнообразни - защото от този момент тя разгласи анексирането на четири украински области. Украинските управляващи не разясниха обявата.
И двете страни по-рано признаха, че изискванията на допустимо спокойно съглашение са били обсъждани в Истанбул и известно време след договарянията в Истанбул. Руските управляващи упрекнаха Украйна и нейните западни съдружници, изключително Англия, в нарушение на споразуменията. През ноември предходната година ръководителят на украинската делегация Давид Арахамия сподели в изявление за телевизионния канал 1+1, че главното искане на Москва е неутралитетът на Украйна. Според Арахамия украинската страна е отказала съглашението по две аргументи. Първо, за това беше належащо да се промени конституцията на страната, защото тя закрепи желанието на Украйна да се причисли към НАТО. Второ, има липса на доверие в съветската страна, че ще извърши съглашението - „ това може да стане единствено в случай че има гаранции за сигурност “.
Арахамия също по този начин добави, че английският министър председател Борис Джонсън, който дойде в Киев по това време, посъветва Украйна да не подписва нищо и „ просто да се бори “. И той, и самият Джонсън обаче отхвърлиха съветската интерпретация, заявявайки, че не става въпрос за никакви указания, а решението за спиране на договарянията е взето от самите украински управляващи.
Руските войски след кръг от договаряния в Истанбул в края на март предходната година бяха изтеглени от Киев и Северна Украйна. Руската страна пояснява това като жест на благосклонност. Атаката против Киев беше спряла, когато войските бяха изтеглени.
Преговорите на процедура бяха спрени до лятото на 2022 година През ноември 2022 година украинският президент Володимир Зеленски показа проект от 10 точки, прочут като „ формулата на мира “. По-специално в него се показва, че всевъзможни договаряния с Москва могат да стартират едвам откакто тя върне всички окупирани територии, в това число анексирания Крим, и изтеглянето на войските от всички райони, които е окупирала. Личните договаряния с Владимир Путин също са неразрешени в Украйна с президентски декрет.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР