Взривните вещества, останали от унищожения завод „Миджур” край Горни Лом,

...
Взривните вещества, останали от унищожения завод „Миджур” край Горни Лом,
Коментари Харесай

Прокуратурата: Има риск от нова трагедия в Горни Лом

Взривните субстанции, останали от заличавания цех „ Миджур” край Горни Лом, не се съхраняват вярно и има риск от нова покруса. За това предизвестяват от прокуратурата.

При индустриална повреда на 1 октомври 2014 година предприятието беше разрушено, а 15 души изгубиха живота си.

Кметът и ръководителят на Общинския съвет в Чупрене са алармирали до прокуратурата, че и все още складовете на завода не покриват всички условия за сигурност и са застрашени живота и здравето на популацията.
Делото за гърмежа в цех „ Миджур “ край Горни Лом влиза в съда Подсъдимите са четирима
Към сигнала е прибавен и протокол от инспекция, осъществена от Министерство на околната среда и водите, взаимно с представители на Министерство на вътрешните работи, при която е открито, че в хранилища на завода се съхраняват голям брой взривни субстанции, взривни произведения и средства за взривяване.

Върховната административна прокуратура е проверила сигнала и е открила, че на територията на завода няма средства за ранно предупреждаване на личния състав, способените органи и популацията.

Освен това компанията, виновна за съхранението и сигурността на рисковите материали, не е посочила контракти за въоръжена защита или документи за лични или наети складови пространства.

Заключението на ВАП е, че неспазването на нормативните условия може да докара до рискове за необятен кръг лица, поради евентуалната заплаха на въпросните субстанции. Освен това е преценено, че казусът е изключително незабавен и изисква незабавна интервенция от способените органи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР