Взривени коли, асансьори, пощенски кутии, снайперисти и разстрели посред бял

...
Взривени коли, асансьори, пощенски кутии, снайперисти и разстрели посред бял
Коментари Харесай

Само 3 разкрити от 153: Това са поръчковите убийства у нас за последните 20 години

Взривени коли, асансьори, пощенски кутии, снайперисти и разстрели измежду бял ден - според статистиките пикът им е сред 2000 и 2010 година, като единствено през 2003-та има 15 поръчкови убийства, а през 2005-а броят им е 14. 

Подобен жанр закононарушения са от най-трудно разкриваемите заради дългата верига от поръчителя до изпълнителя. Често наетият да извърши покушението е непознат жител, който напуща страната и следите му се губят.

Именно поради това за последните около 20 години неразкритите поръчкови убийства наброяват повече от 150. Разкритите са единствено 3, сочи информация на Министерство на вътрешните работи, представена от Mediapool - от 2004, 2005 и 2017 година. Данни за жертвите и за наказаните няма.

Последното поръчково нападение у нас преди разстрела на Алексей Петров от 16 август тази година бе убийството на предприемача Петър Христов. 49-годишният притежател на една от от огромните компании за произвеждане на млечни артикули у нас - " Лактима ", и още няколко компании б на 8 януари 2018 година пред офиса си на ул. " Ралевица " в София. Той бе откаран във ВМА, само че макар 30-минутните реанимационни дейности - умря. Христов бе пронизан от пет патрона - три в гърдите, един в главата и един в шията. По него бе стреляно с чешки картечен револвер " Скорпион ", който се употребява постоянно от наемните убийци при мокри поръчки.

И до през днешния ден, както и при останалите към този момент позабравени покушения, за които Dir.bg ви напомня, причинителите и поръчителите на убийството на Петър Христов остават незнайни. 



Едно от знаковите убийства е на някогашния министър председател Андрей Луканов. На 2 октомври, малко преди 9:30 часа, политикът излиза от вкъщи си на ул. " Латинка " 15 и се насочва към автомобила си, който е паркиран на към 15 метра от входа на жилищния блок. В колата го чака неговият водач.

Луканов обаче се сеща, че е не запомнил нещо. Излиза от автомобила, доближава се до домофона, с цел да се свърже със брачната половинка си. Точно тогава 4 изстрела огласят въздуха - един в слепоочието и други три в гърба. 

Убиецът стреля с " Макаров " на към 2,5 метра от Луканов, а след покушението изчезва.

Пистолетът е открит 40 дни по-късно зад нагревател на площадката сред етажите в жилищен блок на прилежащата улица " Димчо Дебелянов ". 

За убийството са арестувани и наказани Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев-Гопе (племенникът му), Ангел Василев и Юрий Ленев (шофьорът му). Присъдите им по-късно са анулирани, а поръчителят на атентата остава неразкрит.

Снимка: Иван Григоров



Годината е 2001-а. Босът на СИК - 39-годишният Пантю Тотев Пантев, е в град Оранестад - столицата на остров Аруба в Карибско море.

На 9 март фоайето на първокласния хотел, в който е отседнал, се изпълва с крясъци от смут и суматоха. Отново четири съдбовни изстрела поставят завършек на живота на Пантев. Убиецът влезнал в препълненото предверие на хотела с револвер в ръка и невъзмутимо ликвидирал жертвата си. След това стремително липсващ.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

На покушението, с изключение на множеството посетители на хотела, станала очевидец и бременната другарка на Пантев - манекенката Петя Райкова.

Полицията в Аруба е вдигната накрак, само че стрелецът по този начин и не е открит. Очевидците го разказват като мъж на междинна възраст с кестенява коса и синьо-зелени очи.

Има информация, че минути след разстрела от летището на острова, което е в непосредственост до първокласния хотел, е имало полет за Колумбия.



Атентатът е осъществен на 29 януари 2002 година. Около 20:00 часа 35-годишният Димитър Димитров-Маймуняка - една от легендите на империята ВИС, паркира мерцедеса си пред блока, в който живее приятелката му Надя Иванова.

Той и тримата му гардове влизат във входа, а бомбата избухва.

Макар и ранени, гардовете на Маймуняка съумяват да го качат на колата и да го откарат във Военномедицинска академия.

Димитър Димитров-Маймуняка (вдясно) носи единия кръст на Васил Илиев
Снимка: Архив на Dir.bg

Два дни по-късно Димитров издъхва без да пристигна в схващане поради тежък хематом в мозъка и проблеми с белите дробове.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg



Евгени Стефанов-Женята, считан за правоприемник и дясна ръка на Пантев, също е брутално погубен 2 години по-късно. Сутринта на 5 ноември 2003 година той идва в някогашната баня " Гео Милев ", придружаван единствено от един гард - Николай Стойков.

Двамата виждат мъж с оръжие. Хукват към вратата, само че ги пресреща втори убиец. Стрелбата е с автоматизирано оръжие, а Женята е погубен с над 20 патрона - три от тях са попаднали в главата.

Снимка: Архив

Охранителят му е ранен тежко. Убийците бягат към ул. " Черковна ", където ги чака черно " Ауди " и изчезват в столичния трафик.

Разследващите считат, че покушението е извършено заради заради изчезналите 600 кг кокаин на колумбийската мафия, станали причина и за гибелта на Пантев, или пък, че е поръчан от съперници в наркобизнеса.



Жертвата в този атентат е считаният за контрабандист №1 на България по време на Прехода Константин Димитров-Самоковеца. На 6 декември 2003 година той е с манекенката Цеци Красимирова в нидерландската столица. 

Двамата излизат от бижутерия на площад " Дам ", когато Самоковеца получава 2 патрона в главата. Рикоширал патрон пък попада в челото на манекенката. 

Снимка: Архив

Убиецът потегля да бяга, само че не знае, че холандски сътрудник следва Самоковеца след идването му в Амстердам. Криминалистът вижда къде стрелецът изхвърля якето и револвера си и малко по-късно го задържа в ресторант.

Ервин Врекер е наказан на 15 години затвор. Излежава единствено 10,5 година от тях и през 2014 година е пуснат на независимост.



Така е погубен различен необут на някогашната застрахователна компания СИК - Стоил Славов. При детонацията на 19 януари 2004 година умират и трима от неговите охранители, които също били в асансьора. За четвъртия нямало място в кабината и той потегля по стълбите, което избавя живота му. 

При експлоадирането на асансьора са ранени още седем души, а десетки други са евакуирани от постройката.

Взривното устройство е сложено върху покрива на асансьора и е с мощ към 600 грама тротилов еквивалент. Бомбата избухва, до момента в който асансьорът е сред първия и втория етаж.

Активирана е отдалечено.

Версиите на полицията варират от " вътрешен човек " до конкуренция в бизнеса с горива.



На 25 август 2005 година Георги Илиев е на мач на неговия тим " Локомотив " (Пловдив), който побеждава ОФК " Белград " и там фотографи са го запечатали на апаратите си за последно жив.

След това Жоро Илиев потегля към Слънчев бряг, с цел да отпразнува успеха на футболния отбор. Илиев отива в едно от заведенията си в курортния комплекс към 23:30 часа. Сяда на масата за малко, след което още веднъж се изправя, с цел да организира телефонен диалог. 

Снимки: Иван Григоров/Архив на Dir.bg

В момента, в който завършва диалога, внезапно Илиев се свлича на пода пред смаяните погледи на защитата си, личния състав и клиентите от прилежащите маси. Откаран е в Спешна помощ, само че към този момент мъртъв.

Според правосъдните лекари патронът е минал до сърцето и е разкъсал съществени кръвоносни съдове.

Оръжието е скъпа колекционерска пушка - " Аншуц ", 22-и диаметър, с патрони " Стингър ", които имат така наречен хидрошоков отвор и провокират по-тежки провали.

Разследването първо се насочва към натрупа на наедрял руснак, открит на 4 септември във Варненския залив. Тялото е със закрепени тежести и се подозира, че това може да и причинителят, който да е погубен от поръчителите. Има информация, че гарант е един от известните членове на подземния свят в Перник - Райко Василев-Кръвта, който имал спорове с Илиев, само че това по този начин и не е потвърдено.



На 22 февруари 2006 година, към 14 часа, Иван Тодоров-Доктора, сочен за един от главните контрабандисти в страната, се вози на предната дясна седалка в джипа си  " Порше Кайен "  недалеч от хотел " Кемпински-Зографски ".

Когато първокласното возило минава около строителен обект, стартират да свистят патрони. Доктора е погубен на място с 13 патрона, а водачът му е превозен в тежко положение във ВМА.

При огледа на мястото на престъплението са открити над 20 гилзи от автоматизирано оръжие. От Министерство на вътрешните работи афишират за търсене двама мъже, които са избягали с лек автомобил " Ауди ". В колата на Доктора пък е намерено куфарче с огромна сума пари.

Bulphoto

Една от версиите е, че убийството е било поръчано от Маргините, с които Доктора имал спор, но на 14 юни 2010 година Софийският градски съд оправда Красимир и Николай Маринови за обезпечение на убийствата на о.з. ген. Любен Гоцев, Иван Тодоров - Доктора и Никола Дамянов. 

Сред версиите е и че е бил поръчан от негови близки.



Посред бял ден, на едно от най-оживените места в София - пред хотел " Плиска ", на 7 април 2008 година е застрелян от упор 35-годишният Георги Стоев. Покушението е осъществено от двама немаскирани мъже, които умерено се отдалечават от мястото на престъплението пред погледите на стотици очевидци.

Писателят е закаран в " Пирогов ", където лекарите вадят 2 патрона от главата му, само че след интервенцията той почива.

" Оставихме колата и тръгнахме да купим вестници при " Плиска ", до момента в който изчакаме срещата с Румен Леонидов. На 30 м чух 2 бързи изстрела, по-късно ми писна ухото. Звукът беше като от пиратки. Инстинктивно отскочих 2-3 крачки настрана към един микробус ", споделя очевидец на разстрела.

Снимка: Bulphoto

Версиите за покушението са спорни - счита се, че е погубен поради книгите си или поради неуредени финансови отговорности.

В началото на 2009 година пък стана ясно, че двамата мъже, натоварени с " мократа поръчка " да убият писателя Георги Стоев са били задържани през ноември 2008 година, като единият от тях е физическият причинител на разстрела. И двамата обаче са пуснати, без да им се повдигне обвиняване, тъй като не били разпознати.



Атентатът е осъществен към 4 часа сутринта на 20 юни 2010 година Тогава Галев кара между Боровец и село Бели Искър. Изведнъж по колата стартира да се стреля с " Калашников ".

47-годишният футболен необут е пронизан от 5 патрона в краката и корема, кара още 3 км и блъска колата си в мантинела в близост от вкъщи си. Там го вижда шефът на локалното учебно заведение, който подава сигнал и Галев е откаран в " Пирогов ".

Футболният необут, прочут още като " Самоковският Робин Худ ", претърпява животоспасяваща интервенция.

Снимка: Bulphoto

Три дни по-късно обаче Юри Галев получава инфаркт. Тогава лекарите оповестяват, че са съумели да овладеят положението му, само че то е още по-усложнено. Седмица по-късно Галев получава втори инфаркт и почива.

Близо месец след гибелта му, тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обществено разгласи, че убийството е дело на петима от бандата на " Килърите ", като това е и най-бързо разкритото поръчково ликвидиране за последните години в България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР