Взрив наложи евакуирането на 12-членния екипаж на товарен кораб в

...
Взрив наложи евакуирането на 12-членния екипаж на товарен кораб в
Коментари Харесай

Взрив на товарен кораб в Черно море в близост до делтата на Дунав

Взрив наложи евакуирането на 12-членния екипаж на товарен транспортен съд в Черно море, наоколо до делтата на Дунав, заяви Ройтерс. Не се оповестява за ранени измежду моряците, измежду които има турци, египтяни, ливанци и сирийци.

 

Корабът е пътувал към Украйна под флага на Того.

 

Причината за детонацията, засегнала машинното поделение на кораба, се обяснява, само че румънските управляващи изпратиха в региона миночистач и особено подготвени водолази.

 

В момента на гърмежа корабът, претрупан с цимент, е бил в румънски териториални води на 7 морски благи от пристанището Сулина, където е изчаквал реда си, с цел да навлезе в канала Бистрое, от украинската страна на реката.

 

Делтата на Дунав е измежду регионите с най-натоварен трафик в Черно море през двата месеца, откогато Русия излезе от зърнената договорка. 

Поради опасността за Одеса и околните пристанища, за износа си на зърно Украйна разчита основно на дунавските си портове.

 

Инцидентът е станал малко преди 7:00 ч. сутринта локално време. В този миг съгласно румънския министър председател плавателният съд е бил надалеч от брега. Военноморските сили са изпратили транспортен съд и водолази на място. 12-те членове на екипажа са били евакуирани и откарани до пристанището в Сулина, откакто подали сигнал за злополучие. Допуска се, че гърмежът е провокиран от морска мина, пристигнала по вода от Украйна на фона на продължаващата война с Русия. Тази версия обаче не е публично доказана.

 

„ Засега аргументите за детонацията не са известни. Пристанищната администрация на Тулча е почнала следствие за определяне на аргументите за случая. Ако детонацията се е дължала на мина, това би трябвало да откри Министерството на защитата “, съобщи Дан Ичим, основният капитан на Пристанищната администрация на Тулча.

 

В интервенцията по спасяването на екипажа на комерсиалния транспортен съд са взели участие чиновници на бреговата защита и на румънската Агенция за избавяне на човешкия живот в морето.

 

След като чуват гърмеж, от екипажа на борда обличат избавителни жилетки. Румънските управляващи идват на място и транспортират бедстващите до пристанището в Сулина. Един от тях е леко ранен, а други няколко са получили паник офанзиви.

 

Лицата са превозени до пристанището в Сулина и предадени на Бърза помощ. Няма заплаха за живота им. Операцията беше много комплицирана.


Дорина Коцу, представител на управляващите за изключителни обстановки

Корабът е пуснал котва на към 12 км от Сулина, в румънските териториални води. Хора от екипажа са споделили на управляващите, че гърмежът избухнал към мотора на кораба. Засега от Букурещ споделят, че няма индикации да е бил ударен от мина.

 

Чакаме оглед на корпуса, с цел да кажем дали гърмежът е от вътрешната страна, или извън.
Димитраче Козмин Лорентиу, началник на румънските военноморски управляващи

 

Румънската войска проучва периметъра, в който е станала детонацията.

„ Разгръщаме доста сили от Министерството на защитата благодарение на Министерството на превоза. Скоро истината ще излезе нескрито “, съобщи министър-председателят на Румъния Марсел Чолаку.

„ Корабът е доста остарял, което може да се отрази на стабилността му “, разяснява Адриан Михалчу от Международната федерация на товарните превозвачи.

 

Разследващите позволяват, че гърмежът може да е станал и поради неправилна работа на борда на кораба.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР