Взнак на протест срещу промяната на финансирането на дейността по

...
Взнак на протест срещу промяната на финансирането на дейността по
Коментари Харесай

В знак на протест: Собственици на аптеки ще внесат предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

В знак на митинг против смяната на финансирането на активността по разпределяне на изцяло платени лекарствени от НЗОК артикули по средата на годината, притежатели на аптеки ще внесат от 9.00 до 9.30 часа в Районните здравноосигурителни каси предупреждения за преустановяване на договорите с НЗОК.

По същото време фармацевтите в аптеките ще коментират на пациентите по какъв начин се финансира активността по разпределяне на «безплатна» терапия, в какъв размер е това финансиране и какъв брой коства на аптеката да го подсигури. Ще се обслужват единствено незабавни осъществявания. Нито един пациент няма да бъде върнат, всички ще бъдат обслужени, само че настояваме за самообладание и схващане през този половин час, приканват фармацевтите.

Промените в Наредба 4 засягат предписването и разпределяне на електронни наставления заплащани отчасти или изцяло от НЗОК.

Проектът на Наредба 4 планува на процедура изписване на цялата изцяло реимбурсирана терапия на болния на една рецепта и при изискване, че финансирането към аптеките сега се дефинира и зависи от броя предписания, Българският фармацевтичен съюз не може да поддържа проектопромените без явен модел, гарантиращ запазването на заплащането към аптеките, акцентират от съюза. 

Българският фармацевтичен съюз е за оптимизация на процесите по определяне и разпределяне на лекарствени артикули заплащани от НЗОК, в това число за въвеждане на новости и облекчение на лекарите, фармацевтите и най-много пациента, само че това не може да става за сметка на аптеките.

Българският фармацевтичен съюз смята, че въвеждането на препоръчаните промени, без ясни критерии за възнаграждение, при които аптеките да могат да обезпечат активността по разпределяне на 100% реимбурсирани лекарствени артикули, ще докара до преустановяване на договорите на доста аптеки с НЗОК и отнемане на пациентите от достъп до лекуване.

Националната аптечна браншова организация (НАБО) е обезпокоена от нарастващото напрежение в бранш фармация и по-конкретно аптеките. Браншовата организация взе решение да поддържа справедливите протестни дейности на аптеките вследствие на препоръчаната смяна от Министерство на здравеопазването (МЗ) в Наредба 4. Въпреки нашето опълчване за прекъсването на обслужването на пациенти, с почитание одобряваме актът на митинг на всяка аптека, като разбираме в цялост настояванията на сътрудниците. Множество аптеки взеха решение да продължат работа по време на оповестения интервал на протестни дейности, което също почитаме, и благодарим, че поддържаха митингът с слагането на протестни афиши на витрините на своите обекти. Този акт е алегоричен. Той демонстрира позиция в символ на противоречие.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР