Взетото решение в петък за прага на преференциите беше грешка.

...
Взетото решение в петък за прага на преференциите беше грешка.
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Грешка беше приетият праг за преференциите

" Взетото решение в петък за прага на преференциите беше неточност. Винаги се случват неточности, няма някой, който да не бърка ". Това съобщи пред Нова вицепремиерът Томислав Дончев.

" На изборите през последните няколко години, прагът, който е коментиран, е преминаван, само че е реалност, че е доста мъчно ", разяснява Дончев.

След 14 часа диспути и кавги предходната седмица депутатите гласоподаваха по-високи, на практика недостижими, прагове за преференциите. За обособените претенденти те ще са годни, в случай че претендентът е получил действителни гласове не по-малко от националната изборна квота. При гласуването на локалните избори желанията (преференциите) за обособените претенденти ще са годни, в случай че претендентът е получил действителни гласове не по-малко от общинската изборна квота.

След всеобщо политическо и публично неодобрение ГЕРБ взеха решение да дадат заден и да върнат преференцията на старите равнища. Това стана след незабавно съвещание на Изпълнителната комисия на 18 февруари, свикана от премиера и водач на партията Бойко Борисов, на което участва и депутатът Георги Марков. Именно Марков сигнализира за мащабите на зародилия проблем в изявление предходната седмица, за което Борисов му благодари.

ГЕРБ ще възвърне по най-подходящия метод предходното преференциално гласоподаване, разгласи пред публицисти Георги Марков, след съвещанието на ИК.

Ще стартира и процедура по промяна на ЦИК - проблем, също провокирал упреци и отрицателни мнения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР