Взето е решение РИК да преценяват и със свое решение

...
Взето е решение РИК да преценяват и със свое решение
Коментари Харесай

РИК ще преценяват в кои СИК да се мине на хартиено гласуване

Взето е решение РИК да преценят и със свое решение да дефинират в кои Секционни изборни комисии /СИК/ ще минат на гласоподаване с хартиени бюлетини, защото са налице събитията, планувани в Изборния кодекс, а точно неспособност да се гласоподава с машини.Това решение е взела Централната изборна комисия след появилите проблеми с някои от машините за гласоподаване в страната. Преустановено е гласуването с 42 от общо 10 516 машини на актуалните избори.

Говорителят на ЦИК Росица Матева разгласи на брифинг, че досега има изпратени такива решения от РИК - Бургас за една секция, от 25 РИК София - за една секция, от РИК Враца за една секция и от РИК - Плевен - също за една.

Извън страната досега има подадена информация за една машина в Испания, която за малко е спряла да работи, само че е траяла, и за една в Турция, където има второ устройство и гласуването продължава с него, сподели Матева.

Приети са към този момент и са обработени резултатите за две СИК - от Нова Зеландия, в Оукланд и Крайстчърч. Там гласуването е било с хартиени бюлетини.

Постъпилите до 13,30 часа момента в днешния избирателен ден тъжби са 6 и 45 сигнала.

Избирателната интензивност към 11.00 часа е 11, 96 на 100, за съпоставяне към 10.00 часа на изборите на 4 април тя е била 7,7 на 100, а към 12.00 ч. - 18, 10 на 100.

Росица Матева напомни, че изборният ден завършва в 20.00 часа, само че може да бъде удължен до 21.00 часа, в случай че пред изборното помещение има гласоподаватели.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР