Взели сме 25 милиона дни болнични през последната година и

...
Взели сме 25 милиона дни болнични през последната година и
Коментари Харесай

Законодателни промени и санкции е лякът срещу фалшивите болнични

Взели сме 25 милиона дни болнични през последната година и половина, сочат данни на Национален осигурителен институт. А до края на декември се чака този брой да нарасне от чиновници, които ще слеят празниците. Това демонстрира статистиката, която разяснява специалистът Мика Закойва.

Не бива да се твърди, че множеството болнични са подправени. Голям % от тях се взимат поради напрежението и преуморяването или така наречен " Burn out ". Ако правосъдната система си прави работата у нас и в случай че лекарите получават задоволително огромни заплати, този проблем ще се реши. Трябва да се криминализира даването на подправен болничен ", означи Зайкова.

Григор Димитров от Българската стопанска камара изложи статистика, в която се следи аритметична градация в стартирането на болнични през годините. Според неговите данни за 2009 година българите сме употребявали 15 млн. дни, а през 2016 година – 25 млн. дни.

" Причините за този растеж са повишилата се заболеваемост в страната, все по-интензивните условия на труд и затрудненото административно обслужване на жителите, при което постоянно се постанова да чакаме на опашка в някоя институция ", изясни той.

Димитров акцентира, че решението на казуса с подправените болнични се крие в по-големия надзор върху лекари и работодатели, наказания за нарушителите, олекотяване на административния уред за жителите и проумяването, че употребявайки тези дни, ние изпомпваме ресурса за други значими фондове. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР