Взехме няколко решения – ще бъде създадена единна номенклатура на

...
Взехме няколко решения – ще бъде създадена единна номенклатура на
Коментари Харесай

Министър Меджидиев: Ще бъде създадена единна номенклатура на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание

Взехме няколко решения – ще бъде основана единна номенклатура на лекарствените артикули, отпускани по лекарско наставление, която ще бъде обвързвана с машинно четим продуктов код върху опаковката на всеки медикамент.

Това ще разреши потреблението на мобилно приложение от всеки пациент и всеки доктор, посредством което той самичък да се осведоми за цената на лекарствения артикул. По този метод вкарваме надзор и върху цените на медикаментите. “ Това заяви министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев след съвещание на Специализирания съвет за надзор над лекарствоснабдяването. В съвета са включени представители на Министерство на здравеопазването, ИАЛ, НСЦРЛП, БФС, ARPharM, БАРПТЛ, БАТЕЛ, БГФармА и други

Министър Меджидиев изясни, че единната номенклатура ще разреши по-бързо следене на доставяните в България и отпусканите на пациенти количества лекарствени артикули, въз основата на постъпващата от участниците в лекарственото доставяне информация в Позитивния лекарствен лист на Република България (СЕСПА), както и разбор за аргументите за дефицита на всеки съответен лекарствен артикул.

В момента се работи и по основаването на логаритъм, въз основата на който способените органи да подхващат дейности за попречване на дефицит според от аргументите за всеки обособен случай. Това стана ясно още от думите на министъра, който стимулира решението с другите аргументи, в това число софтуерни, индустриални, логистични и така нататък, за дефицита на лекарствени артикули в страната.

Ще бъде усъвършенствана успеваемостта на отчитането на лекарствени артикули, заплащани от НЗОК, като ще се обсъдят и промени в нормативната уредба, посредством които да се ускори контролът и да се подсигурява прозрачността на лекарствоснабдяване, заяви още здравният министър. В тази връзка на членовете на Специализирания съвет за надзор над лекарствоснабдяването е предоставено да изготвят съответни оферти, в това число и за СЕСПА.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР