Взаимни обвинения в лъжи между Продължаваме промяната и напусналите коалицията

...
Взаимни обвинения в лъжи между Продължаваме промяната и напусналите коалицията
Коментари Харесай

Кой саботира законопроекта за КПКОНПИ? Продължаваме промяната и ИТН с взаимни обвинения

Взаимни обвинявания в неистини сред " Продължаваме промяната " и напусналите обединението " ИТН ". Този път мотив стана декларация на партията на Кирил Петков в Народното събрание. В нея те оповестиха, че са внесли закона за Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и упрекнаха партията на Слави Трифонов в закъснение на битката с корупцията, тъй като саботирали правенето на този закон. От " ИТН " оповестиха елементи от закона за противокоституционни.

Внасянето на закона за антикорупционната комисия от Политическа партия обясниха с неналичието на ефикасна битка с корупцията по високите етажи на властта. Обвиниха досегашните си съдружни сътрудници, че бавили закона.

" Този законопроект беше спиран със подмолни игри и неуместни, ултимативно сложени условия, които биха създали невъзможна работата на създаваната с него комисия за противопоставяне на корупцията от лица, представляващи политическото управление на Има Такъв Народ. Зад техните претенции прозира боязън от инспекция на честността, осветляване на имуществото, ползите и зависимостите им. Те желаеха да имат собствен човек в комисията с право на несъгласие върху решенията кой да бъде проверяван и разследван и кой - не ", съобщи Милен Матеев от " Продължаваме промяната ".



" ИТН " дефинираха това изказване като неистина и обясниха предлагането си.

" Хубаво е да са 4 индивида и е хубаво те да вземат решенията с цялостен консенсус. Не някой от нас да има право на несъгласие, с цел да може да се избегне тъкмо това една политическа мощ даже и ние да можем да разчистваме сметки с опозиционери. Политическа партия и Кирил Петков желаят личен Гешев да си провеждат, с цел да го употребяват за каквото се сетят. Малки фюрерчета - хайде няма потребност. Дали ще са от Банкя или от Канада 0 все ще са си фюрерчета ", сподели Тошко Йорданов.

Бившият ръководител на Народното събрание Ива Митева от Има Такъв Народ сподели, че постоянно се одобряват текстове, писани на коляно, прекомерно постоянно противоконституционни.

" Тук, виждате, всеки ден пишем нещо на парче. Кое приехме от първия ден, което да не опонира на конституцията? Изборът на КЕВР освен не дава отговор на старите условия, той не дава отговор и на новите, само че го избрахме, мълчахме. Стояхме в зала и мълчахме, брахме позор с тях. Да не си приказваме за това, за което възразяваха опозицията - ние им казахме, че това ще е проблем в закона и Лена Бориславова махна наредбите, с цел да берем след това ние 3 часа позор по техните неща. Кое е другото -решението за АПИ - вкарахме го, какво е правното съображение там? Решението за Украйна, кое наложи то да влезе в Народното събрание? Имаме Министерски съвет, мощен министър-председател ", разяснява Митева.

" Продължаваме промяната " дадоха отговор с думите, че не са сюрпризирани от " истеричната реакция ".

" Аз съм извънредно изумен, че почитан правист като госпожа Ива Митева не е прочела законопроекта и приказва безспорни неистини за това по какъв начин членове от него са противоконституционни. Тя приказва, че е противокоституционно това, че проверяващите инспектори ще вземат участие в правосъдния углавен развой. Такова нещо няма в законопроекта. Тя твърди, че са отпаднали групи от видни политически персони, които би трябвало да бъдат разследвани от комисията - такова нещо няма ", посочи Милен Матеев.

Министърът на правораздаването разяснява, че ще е нужна смяна сред четенията на закона, която да регламентира доста явен правосъден надзор върху актове и дейности на Антикорупционната комисия.

" Това, което се съдържа в законопроекта са проверяващи функционалности на инспекторите в антикорупционнния орган. Нека да напомним,че такива проверяващи функционалности имат митническите инспектори. Демократична България има бележки към законопроекта, министерството на правораздаването също е изразявало своите бележки. Тук главният въпрос, който би трябвало да бъде решен, е даването на задоволителни гаранции, че този орган няма да злоупотребява със своите пълномощия ", сподели Надежда Йорданова.

Демократична България се оказа сюрпризирана от това, че законопроектът е импортиран в Народното събрание без тях, а са го писали дружно.

" Не бих коментирал взаимните обвинявания. За нас в действителност е значимо целите на ръководството да вървят, все пак че сме в малцинство. Важно е също по този начин да договорим ясна поддръжка, и то обществено за тези цели в Народното събрание, в пленарна зала, а не да разчитаме на някакви мистични болшинства да се образуват пъкъл хок по съответни гласувания ", съобщи Атанас Славов от ПГ на " Демократична България ".

В днешния ден стана ясно, че партия " Възраждане " също има претендент за ръководител на КПКОНПИ - това е следователят Бойко Атанасов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР