Взаимни обвинения между Израел и Хамас за снощното нападение срещу

...
Взаимни обвинения между Израел и Хамас за снощното нападение срещу
Коментари Харесай

Кой е виновен за трагедията в Газа - Тел Авив обяви, че разполага с кадри от удара

Взаимни обвинявания сред Израел и Хамас за снощното нахлуване против болница в град Газа, при което починаха над 500 души. Малко преди 19:00 часа ракета удари болница в квартал ал Зайтун.



Тел Авив разгласи, че разполага с доказателства, че ударът е от ракета на групировката " Ислямски джихад ", която не е достигнала задачата си. Хамас и арабски страни упрекнаха израелската войска. Трагедията усложнява още повече визитата на американския президент Джо Байдън. Преди час той дойде в Израел, само че водачите на Йордания, Египет и на Палестинската автономност анулираха срещата си с него в Аман.



Паника в региона квартал ал Зайтун в Газа. Минути преди 19:00 отеква мощна детонация. Според палестинската страна Израел е изстрелял ракета против болничното заведение Ал Ахли. Съобщава се, че са починали 500 души, както и че в болничното заведение е имало хиляди евакуирани палестинци, които се надявали, че там ще бъдат в сигурност от израелските удари.

Линейки стартират трескаво да транспортират пациенти към прилежаща болница. Кадрите демонстрират десетки ранени и починали - измежду тях и доста деца.



Израел отхвърли да е изстрелял ракетата и от своя страна уточни като виновна палестинската формация " Ислямски джихад ".

" Нека целият свят знае: варварите терористи в Газа са тези, които нападнаха болничното заведение в Газа, а не израелската войска. Тези, които брутално убиха нашите деца, убиват личните си деца ", сподели израелският министър председател Бенамин Нетаняху.



Говорителят на израелската войска още веднъж повтори, че " Хамас " са наясно, че " Ислямски джихад " е изстрелял ракетата, само че съзнателно упрекват Израел.

" Ето какво се случи във вторник 17 октомври - в 18:50 часа " Хамас " изстрелва вълна от ракети против Израел. След това - в 18:59 към 10 ракети са изстреляни и от групировката " Ислямски джихад " от намиращо се наоколо гробище. Точно в този миг се появиха и първите данни за детонацията в болница Ал Ахли в град Газа. Според нашите данни, " Хамас " са разбрали, че " Ислямски джихад " са виновни за изстрелването на въпросната ракета, само че са решили да стартират световна медиина акция, с цел да скрият какво в реалност се е случило. Стигнаха даже до там да преувеличат броя на жертвите ", сподели Даниел Хагари.



" Израелската войска популяризира тази заран фрагменти, към които в обществената мрежа X написаха: " Ракета, ориентирана против Израел, се отклони от траекторията си и се взриви в 18:59 - същият миг, в който беше изумена болница в Газа ". Според военните, липсват присъщите кратери, които се образуват при въздушни удари. Няма и нанесени материални вреди върху прилежащите на болничното заведение здания ".

Президентът на палестинската автономност Махмуд Абас упрекна Израел и разгласи тридневен печал.

" Това, което се случи тази нощ, е голяма покруса и кланица, която не трябва да бъде толерирана и която не може да бъде оставена без последици. Тази нощ израелска ракета порази болница Ал Ахли в град Газа ", съобщи Махмуд Абас, президент на Палестина.



Абас анулира и плануваната за през днешния ден среща сред него и Джо Байдън в Йордания. Преди час американскяит президент дойде на посещаване в Израел. От Белия дом оповестиха, че той ще зададе " съществени, въпреки и другарски въпроси " на израелския министър председател Нетаняху.



" Разтърсен и надълбоко тъжен съм от детонацията в болничното заведение " Ал Ахли Араб " в Газа и ужасяващите човешки жертви. Съединените щати са недвусмислено за запазване на живота на цивилните при въоръжени спорове, скърбим за пациентите, медицински личен състав и други почтени хора, убити или ранени при тази покруса ".

Лидерите на страни от арабския свят, измежду които Египет, Йемен, а с изключение на тях - и Туриция остро осъдиха нападението против болничното заведение. Председателят на Европейска комисия прикани да се прави разлика сред " Хамас " и палестинския народ.

" Израел има има право да се пази по метод според интернационалното и филантропичното право. И още нещо - терорът на Хамас носи на палестинския народ големи премеждия. Хамас са терористите, не палестинския народ. Няма несъгласие сред това да сме солидарни с Израел и да окажем филантропична помощ на палестинците ", съобщи Урсула фон дер Лайен.

Лидерът на политическото крило на Хамас прикани международното безмълвие да спре и всеобщото ликвидиране да бъде наказано.

" Призовавам всички нации на арабските и ислямските народи да жигосат това клане, тази свирепост, тези закононарушения във всички столици, във всички градове, да надигнат глас и да накарат врага да спре. Нека тази нация застане като един, в един окоп, тъй като дружно пишем идната славна страница на нашите ароди и народи ", изясни Исмаил Хание, водач на политическото крило на " Хамас ".



Последваха всеобщи митинги в няколко страни. Стотици хора се събраха в Рамала на Западния бряг с апели за оставката на президента на палестинската автономност Махмуд Абас. Чуваха се и викания в поддръжка на групировката " Хамас ". Стигна се до конфликти. Подкрепяната от Иран шиитска формация " Хизбула " упрекна Израел за нападенията и разгласи " Ден на гнева " с апел хората да излязат по улиците. В Техеран стотици протестиращи ливанци, някои - с палестински флагове, се събраха пред американското и френското посолство. В Йордания и Турция стачкуващи се пробваха да щурмуват израелските посолства.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР