Вюжната пакистанска провинция Синд често омъжват жени за Корана. Целта

...
Вюжната пакистанска провинция Синд често омъжват жени за Корана. Целта
Коментари Харесай

Булките на Корана: Разказът на една жена, омъжена за Корана

Вюжната пакистанска провинция Синд постоянно омъжват дами за Корана. Целта на роднините е да лишат дъщерите и сестрите си от завещание.

В Пакистан това е незаконна процедура, само че Мумал (името е псевдоним бел.ред.) е "булка на Корана ". Ето нейната история, разказана от:

„ Нямаше сватбено странствуване, нямаше музика, нямаше гала с къна. Дори духовник нямаше. Единственото нещо, което получих, беше нова рокля. Баща ми ми връчи Корана и ми заяви, че ме омъжват за него. Каза, че би трябвало да се закълна, че няма да мисля за другиго и няма да помислям да се бракосъчетавам още веднъж. Каза ми: „ Сега си омъжена за Корана “, споделя Мумал.

Many feudal lords in Sindh wed their daughters or sisters to the Quran to renounce their inheritance rights. Who are Pakistan's 'brides of the Quran'? | DW
— Naila Inayat (@nailainayat)
Нейният татко не желал тя да се омъжва за някого отвън консервативното им племе. Но по този начин и не се появило предложение за брак от член на племето, който бащата да утвърждава.

Мумал стои най-вече у дома и се грижи за семейството.

„ Никога не излизаме, прекарваме целия ден забулени. Дори не знаем какво се случва на открито. Вършим домакинската работа. Дори други дами да дойдат на посетители, не ни ѝ разрешено да излезем да ги забележим “, разкрива Мумал.

Омъжването на дами за Корана е форма на принуждение. Правозащитните организации считат, че практиката е наложена, с цел да се разпределят имуществото и земи без присъединяване на дъщерите и сестрите, които са наследници.

‘Brides of Quran’: The horrifying and abusive practice in Pakistan that denies Muslim women the right to property
— OpIndia.com (@OpIndia_com)
„ Мъжете в фамилиите знаят, че в случай че дъщерите или сестрите им се омъжат, ще се наложи да им дадат някаква част от имуществото или земите си. Затова те убеждават фамилиите си да създадат дамите „ Биби “ или „ Сати “. Това значи, че са омъжени за Корана. Така те остават вечно в дома на родителите си. Жертвите на тази процедура я одобряват, с цел да запазят достойнството на бащите, братята си и цялото семейство “, споделя общественият служащ Шазия Джахангир Абаси.

Бракът с Корана е противозаконен и няма никаква религиозна стойност. За управляващите обаче е мъчно да разпознават жертвите.

„ Едно момиче се трансформира в „ младоженка на Корана “, когато се омъжи за Корана. Семейството всекидневно толкоз доста е убеждавало момичето, че това е вярното нещо, че рядко се среща някоя жена, която да признае, че е жертва на такова закононарушение. Това е проблем, с който се борим. За да се изкорени тази процедура обаче, страната и най-много районното държавно управление в Синд би трябвало да подхващат дейни ограничения “, изяснява Букш Бут от Върховния съд на Сукур.

Мумал се надява да помогне на други дами в нейната обстановка.

„ Това, което ми се случи, не трябва да се случва на никоя друга жена в света. Не желая никой да минава през това “, безапелационна е тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР