Вятърни турбини с общ капацитет 11 GW в Европа излязоха ...

Сателит остави без контрол 5800 вятърни турбини в Европа


Вятърни турбини с общ потенциал 11 GW в Европа излязоха от надзор
(снимка: enercon.de)

Eдин от най-големите производители на вятърни турбини в света съобщи, че заради нередовност в сателит е изгубил опцията за отдалечено ръководство на 5800 вятърни турбини в цяла Европа с смесен потенциал от 11 GW.

„ Поради всеобщото спиране на сателитните връзки в Европа, отдалеченото наблюдаване и надзор на хиляди вятърни турбини на Enercon сега са вероятни единствено в лимитирана степен… От четвъртък (24 февруари) от спирането на връзката пострадаха общо 5800 вятърни турбини в Централна Европа с общ потенциал 11 GW. Поради спирането, сега не се прави SCADA мониторинг ”, се споделя в на Enercon.

Германският производител не уточни името на сателитния оператор, само че поради хипотетична хакерска атака в някои райони на Европа са регистрирани неизправности на Viasat. Първите проблеми пораждат на 24 февруари, денят, в който стартира войната в Украйна.
още по темата
Enercon твърди, че нищо не заплашва работата на неговите системи – те не престават да действат автоматизирано, генерирайки енергия. В случай на нередовност обаче компанията няма да може да реши казуса отдалечено, по този начин че ще би трябвало да бъде изпратен ремонтен екип на място.

Операторите на мрежата към момента имат цялостен достъп до вятърните генератори и могат да контролират работата им, да вземем за пример да понижат мощността, в случай че е належащо, за стабилната работа на цялата мрежа.

Компанията изследва опцията за образуване на различни информационни канали, които ще разрешат бързо възобновяване на отдалеченото ръководство.

„ Точната причина за спирането към момента не е известна. Но след задълбочено следствие към днешна дата е изключена техническа нередовност от страна на Enercon ”, заключават от компанията.

Източник: technews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg