Вятърната енергия е жизненоважна за декарбонизацията на енергийната индустрия. Въпреки

...
Вятърната енергия е жизненоважна за декарбонизацията на енергийната индустрия. Въпреки
Коментари Харесай

Дървените турбинни кули могат да направят вятърната енергия още по-екологична

Вятърната сила е жизненоважна за декарбонизацията на енергийната промишленост. Въпреки че генерираното от нея електричество има дребен въглероден отпечатък, кулите на стандартните вятърни турбини се създават най-вече от въглеродно интензивни материали като стомана.

Шведската компания Modvion има вяра, че е намерила по-екологична опция - създаване на кулите на турбините от дърво.

За всеки звук създадена стомана се отделят съвсем два тона въглероден диоксид, а една модерна наземна вятърна турбина " съдържа към 120 метрични тона стомана за мегават мощ ", съгласно индустриалната група WindEurope.

Вместо стомана Modvion употребява ламиниран фурнир (LVL), направен от голям брой пластове дърво, залепени с лепила. Дъските от LVL се създават на модули, които по-късно се транспортират и сглобяват в цилиндри на място, преди да се наредят един върху различен и да се съединят с лепило, с цел да се сътвори кулата.
 width=
Компанията твърди, че употребява дървесина от скандинавски смърч, добита от сертифицирани за залесяване стабилно ръководени северни гори в Швеция, а за една типична кула се употребяват сред 300 и 1200 куб. м дървесина.

Според Ото Лундман, съосновател и основен изпълнителен шеф на Modvion, потреблението на дървени кули понижава излъчванията през целия витален цикъл на вятърната турбина с над 25 % и с 90 %, в случай че се съпоставя единствено съставният елемент на кулата на турбината.

Той прибавя, че в случай че се вземе поради въглеродният диоксид, обхванат от дърветата при растежа им, може да се смята, че дървените кули съхраняват повече въглерод, в сравнение с отделят. Въпреки това някои откриватели оспорват концепцията, че строителството с дърво може да бъде въглеродно неутрално.

" Промяна на гледната точка към дървото "

Modvion е учредена през 2016 година от Лундман и архитекта Давид Оливегрен, а четири години по-късно, с известно финансиране от Шведската енергийна организация, Modvion пуска в употреба първообраз на 30-метрова кула на остров Бьоркьо, Швеция.

През 2023 година компанията конфигурира своя първи търговски двумегаватов елемент - дървена турбинна кула с височина 105 метра (345 фута), наречена Wind of Change, край Скара, Швеция, за компанията за електроснабдяване Varberg Energi.

Освен екологичните изгоди, Лундман споделя, че ламинираната дървесина има няколко логистични преимущества. Дървото има по-висока здравина на тегло от стоманата, а високите стоманени кули се нуждаят от в допълнение подсилване, с цел да задържат личното си тегло, за разлика от дървените. Това значи, че кулите на Modvion могат да бъдат с 30 % по-леки от стоманените, съгласно Лундман.

Модулният дизайн на кулите значи, че те могат да бъдат превозени със общоприети камиони и пътища, а откакто турбината бъде изведена от употреба, дървото може да бъде свалено и да се употребява още веднъж в строителната промишленост като високоякостни греди. Компанията твърди, че с течение на времето нейните кули са по-евтини от стоманените, като по-високите кули дават по-големи икономии.

" Надяваме се и виждаме, че променяме гледната точка към дървото като материал ", споделя Лундман. " Това в действителност е естествено въглеродно влакно, зелена стомана, която пораства. Тя би трябвало да се употребява доста повече. "

Тестване на кулите

Д-р Абас Каземи Амири от Центъра за вятърна сила и надзор към Университета Стратклайд, Глазгоу, Англия, който не е обвързван с Modvion, споделя, че въпреки дървесината да има забележителен капацитет, има доста незнайни за ламинираната дървесина, които могат да провокират опасения.

" За разлика от стоманата, бетона и синтетичните композитни материали, които са били подложени на обширни механични и уморителни проби в продължение на десетилетия, този тип нова ламинирана дървесина няма такива всеобхватни проби ", споделя Амири. " Провеждането на задълбочени проби в бъдеще ще бъде от решаващо значение за необятното комерсиализиране на дървените кули. "

Той прибавя: " Механичните свойства на дървесината могат да се трансформират според от изискванията на околната среда, което евентуално може да повлияе на държанието на дървените кули... Необходими са спомагателни проучвания, с цел да се отговори на тези неясноти. "

Липсата на съществуващи проучвания и насоки за потреблението на дървесина за великански структури като вятърните турбини са били най-големите провокации за Modvion, споделя Лундман.

" Ние проектираме нашите кули, които дават отговор на стандартите както в региона на вятърната сила, по този начин и в региона на дървените структури ", изяснява той.

  " Но в стандартите за вятърна сила дървото в действителност не се преглежда за кулите, а най-вече за стомана и бетон. А в стандартите за дървени структури не се преглежда типът на динамично натоварената структура, каквато е машината за вятърна сила.

" Следователно трябваше да запълним тази празнота и направихме доста проби на всички разнообразни елементи в нашите кули, с цел да потвърдим, показвайки в действителността по какъв начин работят тези съставни елементи [през] живота на една турбина. "

Кулите Modvion са покрити с дебела, водоустойчива багра и сходно на стоманените кули имат живот от 25 до 30 години, съгласно компанията.

Понастоящем Modvion е във фаза на планиране на своята първа шестмегаватова турбина, която ще бъде конфигурирана през идната година. До 2027 година компанията има за цел да стартира комерсиално произвеждане на турбината в нов цех.

Макар че компанията се концентрира единствено върху съставния елемент на кулата, Лундман споделя, че лопатките на турбината - които обичайно се създават от стъкловлакна, свързани с епоксидна смола - необикновено здрав материал, който е сложен и безценен за преработване - биха могли да се създават и от дърво.

Други новосъздадени предприятия са почнали да се занимават с този проблем, в това число немската компания Voodin Blades, която създава турбинни лопатки от ламарина, която съгласно нея е изцяло биоразградима.

" Вятърната сила е един от най-привлекателните възобновими енергийни източници, с които разполагаме ", споделя Лундман.

  " Като даваме опция за по-високи и по-ефективни кули както от позиция на излъчванията, по този начин и на разноските, ние ги вършим още по-привлекателни. "

 Източник: CNN
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР